Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
Kasvikset ja viljat
Käytä runsaasti tuoreravintoa: vihanneksia, juureksia, ituja, marjoja, hapatettuja vihanneksia (normalisoivat suoliston bakteerikantaa), kohtuullisesti hedelmiä.
- Käytä kuitupitoisia tuotteita: täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia.
- Juo runsaasti vettä aterioiden välillä.
- Suosi ruoanvalmistuksessa tapoja, jotka säästävät vitamiineja ja hivenaineita: höyrytys, haudutus, uunissa kypsentäminen.
Rasvat ja valkuaiset
Käytä päivittäin mieluiten kala- ja kasvisperäisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita saa seuraavista ruoka-aineista:
- merikala ja kalanmaksaöljy
- soija-, valko-, ym. pavut, linssit, mantelit
- auringonkukan- ja seesaminsiemenet
- kylmäpuristettu pellavansiemenöljy
- paistamisessa ei tulisi käyttää kasviöljyjä, edes kylmäpuristettua oliiviöljyä, koska kuumennettaessa kasviöljyissä muodostuu elimistölle vieraita kemiallisia aineita. Paistamiseen voi käyttää voita tai kookosrasvaa.
Käytä kohtuullisesti tyydyttyneitä rasvoja:
- voita 10–20 g/päivässä
- hapanmaitotuotteita: piimää, maustamatonta jogurttia, viiliä
- juustoja
Vältä:
- rasvaista lihaa, makkaroita tai muita pitkään säilytettäviä teollisia lihatuotteita
- margariineja, transrasvahappoja, prosessoituja kasviöljyjä
- Raffnoituja tuotteita: valkoista sokeria, vaaleita jauhoja, pastaa, valmisruokia
- Runsaasti suolaa sisältäviä tuotteita: makkaroita, leikkeleitä, sipsejä, suolapähkinöitä ym.
- Sokeroituja tuotteita: leivonnaisia, keksejä, makeisia, sokeroituja mehuja, virvoitusjuomia
- Runsaasti lisäaineita sisältäviä ruokia
- Kahvia
- Paistettua/käristettyä ruokaa
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola