NÄIN SYÖT TERVEELLISESTI

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Kasvikset ja viljat

Käytä runsaasti tuoreravintoa: vihanneksia, juureksia, ituja, marjoja, hapatettuja vihanneksia (normalisoivat suoliston bakteerikantaa), kohtuullisesti hedelmiä.

  • Käytä kuitupitoisia tuotteita: täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia.
  • Juo runsaasti vettä aterioiden välillä.
  • Suosi ruoanvalmistuksessa tapoja, jotka säästävät vitamiineja ja hivenaineita: höyrytys, haudutus, uunissa kypsentäminen.

Rasvat ja valkuaiset

Käytä päivittäin mieluiten kala- ja kasvisperäisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita saa seuraavista ruoka-aineista:

  • merikala ja kalanmaksaöljy
  • soija-, valko-, ym. pavut, linssit, mantelit
  • auringonkukan- ja seesaminsiemenet
  • kylmäpuristettu pellavansiemenöljy
  • paistamisessa ei tulisi käyttää kasviöljyjä, edes kylmäpuristettua oliiviöljyä, koska kuumennettaessa kasviöljyissä muodostuu elimistölle vieraita kemiallisia aineita. Paistamiseen voi käyttää voita tai kookosrasvaa.

Käytä kohtuullisesti tyydyttyneitä rasvoja:

  • voita 10–20 g/päivässä
  • hapanmaitotuotteita: piimää, maustamatonta jogurttia, viiliä
  • juustoja

Vältä:

  • rasvaista lihaa, makkaroita tai muita pitkään säilytettäviä teollisia lihatuotteita
  • margariineja, transrasvahappoja, prosessoituja kasviöljyjä
  • Raffnoituja tuotteita: valkoista sokeria, vaaleita jauhoja, pastaa, valmisruokia
  • Runsaasti suolaa sisältäviä tuotteita: makkaroita, leikkeleitä, sipsejä, suolapähkinöitä ym.
  • Sokeroituja tuotteita: leivonnaisia, keksejä, makeisia, sokeroituja mehuja, virvoitusjuomia
  • Runsaasti lisäaineita sisältäviä ruokia
  • Kahvia
  • Paistettua/käristettyä ruokaa

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola