Pakuri ja alkoholiuutteet

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Etanolin tai metanolin avulla pakurista saadaan uutettua veteen liukenemattomat, poolittomat yhdisteet, kuten betuliinihappo, betuliini, superoksididismutaasi (SOD) ja monet eri sterolit. Alkoholiuutteiden valmistamista käytetään tyypillisesti toisena askeleena ensin suoritetun vesiuutoksen jälkeen, teehen liukenemattomien arvokkaiden raaka-aineiden hyödyntämiseksi. Pakurin kuumavesiuuttaminen ennen alkoholiuuttamista on järkevää, jotta korkeat lämpötilat pääsevät avaamaan pakurin kovaa kitiinisolukkoa ja mahdollistamaan sienen sisältämien yhdisteiden bioaktiivisuuden. Monet arvokkaat ainesosat esiintyvät sekä vesi- että alkoholiuutoksissa, mutta esimerkiksi superoksididismutaasin (SOD) pitoisuuksien on havaittu olevan alkoholiuutoksissa vesiuutoksia korkeampia. Toisaalta kuumavesiuutokset sisältävät runsaasti polysakkarideja, joita alkoholiuutoksissa ei esiinny.

Tässä vaiheessa haluan todeta, että suurin osa pakurilla suoritetuista tieteellisistä tutkimuksista on toteutettu useita kertoja toistettujen, painekattiloissa tunteja kestäneiden uuttoprosessien lopputuotteilla. Huoneenlämmössä kotioloissa valmistetuissa alkoholiuutoksissa on selkeästi korkea antioksidanttinen potentiaali, mutta on mahdollista, ettei vastaava uuttomenetelmä riitä liuottamaan kovia solukalvoja riittävästi (kuten esimerkiksi kasvien selluloosan kohdalla) ja osa arvokkaista raaka-aineista ei liukene riittävän vahvasti lopulliseen uutokseen.

Pakurista alkoholiin liuotetut triterpeeni- ja polyfenoliuutokset omasivat eräissä tutkimuksissa merkittävää antioksidanttista aktiivisuutta suojaamalla soluja oksidatiiviselta stressiltä. Alkoholiuutteilla todettiin tulehdusta ja kipua lievittäviä vaikutuksia eläinkokeissa. Tämä puoltaa pakurin perinteistä käyttötapaa tulehduskipulääkkeenä. Toisessa tutkimuksessa alkoholiuutteilla todettiin nautittuun määrään verrannollinen yhteys kehossa esiintyneiden tulehdusarvojen laskuun.

Eräässä vuonna 2011 koeputkissa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin luonnonvaraisesta pakurista ja viljellystä pakurikäävästä valmistettujen alkoholiuutteiden aktiivisuutta muutamia syöpäsolulinjoja (NCI-H460) vastaan. Kummastakin raaka-aineesta valmistetuista uutteista löydettiin paljon aktiivisia steroleja, joista merkittävimpinä lanosteroli, inotodioli ja ergosteroli. Näistä steroleista ergosterolia analysoitiin merkittävästi korkeampia pitoisuuksia viljellystä pakurikäävästä.

Pakurista valmistetut alkoholiuutteet eli tinktuurat on hyvä säilöä pipettipulloihin, jolloin uutosten kuljettaminen ja annostelu onnistuu kätevästi.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja