Pakuri ja keitot

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Aasiassa lääkinnällisiä sieniä on käytetty tuhansia vuosia osana arkista ruoanlaittoa etenkin keittojen ja lisukkeiden valmistamiseen. Ehdottomasti yksi helpoimmista, käytännöllisimmistä ja hauskimmista tavoista pakurikäävän käyttämiseen on tumman pakuriteen hyödyntäminen keittojen ja lisukkeiden keittonesteenä.

”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääkkeet olkoon ruokaasi”

– Hippokrates, 460–377 eaa.

Varsinkin lauseen jälkimmäinen puolisko: ”…lääkkeet olkoon ruokaasi”, on mielestäni hyvä ottaa tarkasteluun omassa ruokavaliossaan. Lääkinnällisten, mutta silti turvallisten rohdoskasvien käyttö osana arkisia ateriakokonaisuuksia pitää huolen ravinnon terapeuttisista vaikutuksista ja terveyden ennaltaehkäisevästä hoitamisesta. Lääkinnälliset sienet ovat mitä parasta ruokaa immuniteetillemme, tarjoten käytännöllisesti ja pehmeästi laajan ”asevaraston” ympäristön muuttuvia haasteita vastaan.

Harva on tietoinen, että esimerkiksi monet eurooppalaiset huippuravintolat ovat pitkään valmistaneet herkullisimmat keittonsa käyttäen pohjana koivun mahlaa, eikä ajatus vettä eksoottisemmasta pohjanesteestä arkisten ruokien valmistamisessa ole missään nimessä uusi. Turhan harva kuitenkin hyödyntää vastaavaa mahdollisuutta, vaikka helppoutensa johdosta esimerkiksi riisin keittäminen vahvassa pakuriteessä onnistuu vaivatta keneltä tahansa. Lisukkeita pakuriteessä keitettäessä neste haihtuu normaaliin tapaan vähitellen pois, mutta jättää jälkeensä läjäpäin mineraaleja, immuniteettiamme tukevia sokeriyhdisteitä, voimakkaina antioksidantteina toimivia väripigmenttejä sekä lukuisia muita hyödyllisiä yhdisteitä. Ravinnetiheiden lisukkeiden keittämiseen suosittelen kokeilemaan etenkin kotimaista kvinoaa, kauraa ja villiriisiä.

Pakuritee sopii mainiosti niin kermaisen sienikeiton kuin nestemäisemmän, juureksista ja vihanneksista valmistetun keiton valmistamiseen. Keitä vahva pakuritee hyödyntämällä pakurijauhetta tai -rouhetta ja siivilöi jauhe tai rouhe talteen ennen vahvan teen käyttämistä esimerkiksi villiriisin keittämiseen.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja