Pakuri-öljyuutteen valmistamisen ABC, vaihe 1

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakuria voi uuttaa useita tunteja pohjaöljyssä vahvan uutoksen valmistamiseksi. Pakuriöljy soveltuu hyvin herkullisen suklaan pohjaksi, lisättäväksi juomiin ja jälkiruokiin tai etenkin käytettäväksi ulkoisesti.

Lähes kaikki tuntemani ihmiset, jotka ovat ihovaivojensa vuoksi valmistaneet pakuriöljyä atooppisen ihon tai psoriasiksen hoitamiseen, ovat raportoineet öljyn selkeästi ihoa rauhoittavasta vaikutuksesta. Aiheesta ei ole kuitenkaan tehty laajemmin tutkimuksia, jonka vuoksi mahdollinen teho laajemmassa mittakaavassa on toistaiseksi kysymysmerkki.

Vaihe 1 – Rasvojen sulattaminen

Sulata pohjarasva nestemäiseen muotoon; kaakaovoi, kylmäpuristettu kookosöljy, voi, lanoliini (lampaanvillarasva) tai kaada uuttokattilan pohjalle valmiiksi juoksevassa muodossa olevaa kasviöljyä. Voit luonnollisesti yhdistellä uutoksessa myös useita eri rasvoja ja öljyjä.

Suositeltavia vaihtoehtoja mm. jojoba (Simmondsia chinensis), shea- eli karitevoi (Vitellaria paradoxa), oliiviöljy (Olea europaea), öljymanikäynnöksen öljy (Plukenetia volubilis), vehnänalkioöljy (Triticum aestivum), manteliöljy (Prunus dulcis) ja hamppuöljy (Cannabis sativa).

Jos käytät kaakaovoita, kannattaa isommat palaset pilkkoa mahdollisimman pieneksi, jolloin sulaminen tapahtuu nopeammin. Säädä hellan lämpötila niin, että öljyhauteen lämpötila nousee 40–50 asteeseen, muttei tätä korkeammaksi. Voit tarvittaessa käyttää tähän lämpömittaria, mutta hieman kehonlämpöä kuumempi öljy on yleensä helppo mitata myös ”näppituntumalla”.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja