Pakurin ja muiden rohdoskasvien yhdistely

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Pakurin yhdisteleminen muihin rohdos- tai maustekasveihin kannattaa aloittaa yksinkertaisilla ja turvallisilla tavoilla. Suomalaiset käyttävät havaintojeni mukaan ylivoimaisesti eniten pakuria yhdessä tuoreen inkiväärin ja/tai lakritsijuuren kanssa. Perässä tulevat goji-marjojen, ruusujuuren ja vaniljapapujen yhdistelmät. Teoriassa pakuriteen joukkoon voi lisätä mitä tahansa tuttua teetä tai vesiuutteeksi valmistettavaa rohdoskasvia. Henkilökohtaisesti näen, että yhdistelyssä on kuitenkin maun lisäksi hyvä olla jokin tausta-ajatus siitä, mitä yhdistelmällä haetaan.

Yrttien yhdistelyssä on hyvä arvostaa vanhoja perinteitä ja kombinaatioita. Eri kansanlääkintäjärjestelmissä ei olla päädytty käyttämään tuhansien vuosien aikana vahingossa tiettyjä yhdistelmiä, vaan taustalla on aina pitkäjänteisen kokeilun ja havainnoinnin tulos. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että herbalismissa (kasvilääkintä) kombinaatioihin valitaan ympäri maailmaa aina pääasiallinen vaikuttava yrtti, jonka tueksi rakennetaan tasapainoa, imeytyvyyttä ja tehon potenssoimista kahden muun rohdoskasvin avulla. Usein kombinaatioissa on toki myös huomattavasti enemmän eri kasveja.

Suomalaisessa yrttilääkinnässä kolmen rohdoksen kombinaatio voi koostua esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Pakuri (pääasiallinen yrtti), nokkosen (vahvistava yrtti) ja kallioimarteen juuri (tasapainottava yrtti).
  • Pakuri (pääasiallinen yrtti), ruusujuuri (tukeva yrtti) ja koivun silmut (tasapainottava yrtti).

Henkilökohtaisesti kierrätän pakurin ympärillä vuodenaikojen mukaan kymmeniä eri kombinaatiota, joista tyypillisimpänä mainittakoon: Pakuri (pääasiallinen yrtti), lakkakääpä (vahvistava yrtti), tuore inkivääri (tasapainottava yrtti).

Lakritsijuuri (Glycyrrhiza glabra) on pienissä määrin helppo yrtti lisättäväksi pakuriteen joukkoon. Miellyttävän pehmeän makea maku on käytännössä kaikkien mieleen ja lakritsijuuri on oivallisen tehokas rohdos mm. maha-suolikanavan tulehdustilojen hoidossa ja ruoansulatuksen tehostamisessa.

Toisaalta lakritsikasville makeutta antava glykyrritsiini eli glykyrretiinihappo voi aiheuttaa kohonnutta verenpainetta, turvotusta, hypokalemiaa ja rytmihäiriöitä. Kaksi jälkimmäistä vaikutusta ovat hyvin harvinaisia, mutta verenpaineen kohoaminen ja turvotus ovat melko tavallisia runsaan lakritsiuutteen saannin sivuvaikutuksia. Tämän vuoksi en suosittele lakritsijuuren käyttöä isommissa määrin pakuriteen säännöllisenä mausteena.

Kotimaisista rohdoskasveista kallioimarteen juuret (Polypodium vulgare) sisältävät glykyrritsiiniä, joka on 50–100 kertaa sokeria makeampaa ja luo yrtille makean sivumaun. Vahvaksi keitettyyn pakuriteehen voi lisätä hienoksi pilkottua kallioimarretta 5–10 g/ litra ja antaa hautua miedoilla lämmöillä kannen alla 1–2 tuntia.

Mainio tee syntyy käyttämällä 75 % pakuria ja 25 % ruusujuurta (Rhodiola rosea) vahvan teen keittämiseen. Kyseiset rohdokset soveltuvat äärimmäisen hyvin myös yhdisteltäviksi alkoholiuutteissa, koska ruusujuuri sisältää pakurin tapaan paljon rasvaliukoisia tehoaineita, jotka saadaan irti vain alkoholiuutoksen avulla. Itse lisään usein näiden kahden yrtin joukkoon myös isohkon palasen koivun tuohta sekä väinönputken juurta (Angelica archangelica), joita voi myös hyödyntää sekä vesi- että alkoholiuutteiden valmistamisessa.

Tavallisemmista teetyypeistä suosittelen kokeilemaan pakuria erityisesti yhdessä matchan, eli hienoksi jauhetun, yleensä vihreän teen kanssa. Kyseinen kombinaatio tarjoaa läjäpäin arvokkaita antioksidantteja (vihreän teen katekiinivariantti EGCG, pakurin fenolit jne.), ja juoma lämmittää mukavasti kehoa myös sisältäpäin (termogeeninen vaikutus), soveltuen nautittavaksi erityisesti talvisaikaan.

Henkilökohtaisesti valmistan usein etenkin toimistolla kirjoittaessani virkistävää mate-teetä, uuttamalla pressokannussa vahvan pakuriteen avulla yerba mate (Ilex paraguariensis) -kasvia tai sen harvinaisempaa sukulaista, Ilex guayusaa. Kombinaatio on allekirjoittaneelle ehdottomasti yksi parhaista tavoista tukea päivittäisten arkareiden tehokasta hoitamista ylläpitäen tasaisen virkeää olotilaa. Tykkään melko usein yhdistää juoman joukkoon vielä kiinanloisikkauutetta (Ophiocordyceps sinensis), joka tukee kokemusteni valossa äärimmäisen tehokkaasti mm. stressihormoneita tuottavien lisämunuaisten toimintaa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja