Pakurin murskaaminen ja jauhaminen

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

pakurin_jauhaminenPakuri on yleensä hyvä käsitellä keräämisen jälkeen pilkkomalla tai murskaamalla kokonaiset kasvannaiset pienemmiksi palasiksi. Pakurin palasia voi hyödyntää sellaisenaan vesi- tai alkoholiuutteiden valmistamiseen, mutta hienoksi jauhettu pakurijauhe tai -rouhe tarjoaa yleensä eniten erilaisia käyttötapoja ja sovellusmahdollisuuksia.

Pakurijauheen etuna on laaja pinta-ala, joka mahdollistaa yhdisteiden tehokkaamman ja nopeamman uuttumisen. Esimerkiksi pakuriteen keittäminen onnistuu huomattavasti nopeammin hienojakoisesta jauheesta kuin isoista palasista. Samasta syystä koen liian isojen pakurinpalasten hyödyntämisen teen keittämiseen usein melkoisena raaka-aineen hukaamisena. Toisaalta osa tutkijoista teoretisoi, että liian hienoksi jauhetun jauheen vaurioittavan mahdollisesti eri polysakkaridien uniikkeja rakenteita. Esimerkiksi beetaglukaanien toimintamekaniikka perustuu nykyisen ymmärryksen valossa juuri rakenteen aikaansaamaan, valikoivaan ”avain ja lukko” -mekanismiin. Uniikin rakenteen omaavat yhdisteet kykenevät valikoivasti kiinnittymään hyödyllisiä vaikutuksia elimistössämme aikaansaaviin solureseptoreihin.

Pakurista on ympäri maailmaa valmistettu pääasiassa voimakkaan kuumavesiuuttamisen (dekokta) avulla teetä, joka kiehuessaan ”sulattaa” pakurin kovat kitiinisolukot ja liuottaa beetaglukaanit nesteeseen, ilman niiden rakenteellisia muutoksia. Toisaalta uusimmissa tutkimuksissa äärimmäisen pieneksi jauhetun pakurin on todettu eläinkokeissa toimivan erittäin hyvin mm. suoliston tulehdustiloja rauhoittavasti ja syöpäsolujen kasvua hillitsevästi. Uutta prosessointiin ja uuttamiseen käytettävää Nanomill-teknologiaa kehitetään jatkuvasti. Lähtökohtaisesti jauhaminen parantaa ja helpottaa aktiivisten yhdisteiden erottamista pakurista ja on sen vuoksi suositeltava prosessointitapa.

Keskeisin syy pakurin murskaamiseen ja jauhamiseen on kuitenkin ehdottomasti pakurin kuivattamisen nopeutuminen ja mikrobiologisen laadun hallinnointi. Isot pakuripalat jäävät huomattavan helposti kosteiksi sisältä pitkienkin kuivatusaikojen jälkeen ja keräävät selkeästi jauhetta tai rouhetta herkemmin hometta itseensä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan täysin ilman postikuluja tänään koodilla ”pakuri”! Nyt -15% edullisemmin!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja