Pellavarouhesämpylät

Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista.

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 1/2 dl pellavarouhetta
  • 2 rkl öljyä
  • n. 1 l täysjyväspelt-jauhoja, mieluiten tuoreena kotimyllyllä jauhettuja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja, pellavarouhe, öljy ja jauhoja sen verran, että saat löysähkön, tasaisen taikinan. Anna seisoa n. puoli tuntia. Vaivatessasi taikinaa lisää loput jauhot, kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin puoli tuntia. Halutessasi voit lisätä taikinaan myös muita makuaineita, rusinoita tai mieluisia yrttejä, kuten oreganoa.

Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa noin pariinkymmeneen palaan. Pyörittele sämpylöiksi ja paista 200 asteessa noin 15–20 minuuttia.
Jos haluat tehdä patonkeja, jaa taikina kahteen isoon tai kolmeen pienempään osaan ja muotoile patongeiksi. Viillä taikinan pintaan muutama vinoviilto terävällä veitsellä. Nostata patongit liinalla peitettynä. Voit ripotella taikinan pinnalle pellavansiemeniä tai -rouhetta.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Lue tästä muita Kaarlo Jaakkolan artikkeleita!

Lue tästä

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola