Peräpukamien perinteinen hoito

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

peräpukamien_hoito_antioksidanteilla

Peräpukamien hoidossa on järkevää pyrkiä poistamaan tai lievittämään sekä hetkellisiä että pitkäaikaisia sairauden aiheuttajia mm. ohjaamalla potilasta parempaan ruokavalioon. Potilaan tulee välttää ummetusta aiheuttavia ravintoaineita, kuten väkeviä mausteita, alkoholia, kahvia ja usein myös joitakin hedelmiä, kuten banaania. Suolen toiminta tulisi saada säännölliseksi. Ulosteen saaminen pehmeäksi vähentää oireita, mutta usein pitkittyneisiin peräpukamavaivoihin liittyy ulostuslääkkeiden väärää käyttöä. Häiriintyneen ulostusrytmin korjaaminen ei ole helppo tehtävä. Peräpuikoista on usein hetkellistä apua, mutta pidemmän päälle niihin turvautuminen on tehokkaan hoidon pitkittämistä. Istumakylvyt lämpimässä vedessä voivat tuottaa nopean hetkellisen lievityksen. Akuutteja oireita helpottavat istumakylvyt, kortisonia sisältävät peräpuikot, voiteet ja hygieniaa edistävät toimenpiteet.

Farmakologinen antioksidanttilääkitys, joka perustuu potilaskohtaisiin ravintotekijöiden laboratoriomittauksiin, vaikuttaa useimmiten suolen toimintaa edistävästi. Suoliston toiminta normalisoituu, ummetusoireet lievenevät, samoin pukamaoireet.

Useat peräaukon sairaudet ovat parhaiten hoidettavissa kirurgisesti. Kaikista peräaukon seudun kirurgisista toimenpiteistä noin 95 % voidaan tehdä polikliinisesti ilman, että potilaan tarvitsee yöpyä sairaalassa. Peräpukamien varsinainen hoito on poliklinikalla tai lääkärin vastaanotolla tapahtuva kumirengassidonta. Teholtaan se vastaa tavanomaista peräpukamaleikkausta, jonka toipumisvaihe on varsin pitkä ja kivulias, vaatii useinkin sairaalahoitoa ja saattaa melko usein jättää epätyydyttävän jälkitilan.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola