Prebiootit edistävät hyödyllisten mikrobien kasvua

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Prebiootti-nimike on tullut käyttöön 1990-luvulla. Prebiooteilla tarkoitetaan ruokia tai ruoan ainesosia, jotka edistävät tiettyjen hyödyllisten mikrobien kasvua paksusuolessa. Prebiootit kykenevät usein estämään haitallisten bakteerien kasvua vähentäen niiden kykyä aiheuttaa tauteja. Ihmisäidin rintamaito luokitellaan alkuperäiseksi ja klassiseksi prebiootiksi.

Suoliston pieneliöstön tulisi pysyä terveyttä edistävänä. Kun päivittäisessä ruokavaliossa on tärkeitä prebiootteja, suoliston pieneliöstö pysyy terveyttä edistävänä. Ruokakaupoissa on saatavana lukuisia maitotuotteita, marjakeittoja ja hapankaalivalmisteita, joihin on lisätty sekä probiootteja että prebiootteja. Yhdistelmävalmisteita, joissa on sekä prebiootteja että probiootteja, kutsutaan symbiootiksi. Oikein valmistettu kaupallinen elintarvike voi parantaa hyödyllisten mikrobien elinkykyä ja kiinnittymistä suolistoon. Riittävästi prebiootteja sisältävä ruoka tai elintarvike tehostaa erityisesti maitohappoa tuottavien bakteerien, kuten bifidobakteerien ja laktobasillien kasvua.

Suoliston anaerobiset bakteerit kasvavat ilman happea, ja monet niistä tuottavat erilaisia entsyymejä, joilla on kyky muodostaa haitallisia aineita suolistoon. Niitä muodostuu suolistossa sitä enemmän, mitä enemmän ravinnossa lähtöaineena on epäterveellinen ruoka. Monet kemialliset lääkkeet muuttavat suoliston pieneliöstöä lisäten myrkyllisten aineiden tuottoa.

Ruoalla voi varsin tehokkaasti tasapainottaa suoliston bakteerien aineenvaihduntaa. On tärkeää, että ruokavalio on siten koostunut, että elimistö tuottaa riittävästi lyhytketjuisia rasvahappoja.

Esimerkiksi pellavansiemenrouheen ja kauran laadukkaat kuidut edistävät maitohappobakteerien kasvua.

Lyhytketjuisilla rasvahapoilla on keskeisiä terveysvaikutuksia paksusuolessa. Ne voivat muuttaa tautien riskitekijöitä kyeten estämään usean taudin syntyä. Sen vuoksi on tärkeää, että ruoka on kuiturikasta sisältäen täysjyvätuotteita, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Ne takaavat probioottibakteereille hyvät kasvuolosuhteet.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola