Ravinto aiheuttaa tulehduksia

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan uudesta Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta.

Nykyinen suomalainen ravinto on keskeinen tulehduksen aiheuttaja. Kun kypsytetään ja kuumennetaan ravinnon eri ruoka-aineita, ne hapettuvat ja sokeroituvat ja muuttuvat tulehdussoluja aktivoiviksi yhdisteiksi. Niinpä ravinnon muuttuneet rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit sekä ruoka-allergeenit aiheuttavat aterian jälkeisiä oireita, joiden taustalla on lisääntynyt tulehdusreaktio.

ravinto_aiheuttaa_tulehduksiaMonien hapetusstressilähteiden lisäksi sairastumiseen vaikuttaa myös työhön tai elämäntilanteeseen liittyvä stressi, joka aiheuttaa lisämunuaisissa ja muualla elimistössä ns. stressihormonien eritystä. Kun stressi saa jatkua pitkään, stressihormonien pitoisuus elimistössä lisääntyy voimakkaasti. Elimistö pyrkii poistamaan niitä maksassa, jonka tehtävänä on muuttaa stressihormonit vaarattomaan liukoiseen muotoon. Liukoisessa muodossa olevat hormonijäänteet erittyvät pois elimistöstä munuaisen kautta. Eri reaktiot ylläpitävät erilaisia tulehduksia, joita kutsutaan sisäelinten myrkytykseksi.[1]

Toisaalta ravinnossa on tärkeitä suojaravinteita, joiden sisältämät antioksidantit estävät tulehdusta ja hapetusstressiä, esimerkkeinä C-, E- ja D-vitamiinit sekä foolihappo, B6-vitamiini ja B12-vitamiini. Monet hivenaineet, kuten seleeni ja sinkki, kupari ja mangaani, ovat tehokkaita antioksidantteja. Samoin kasvikunnassa monet polyfenolit ja fenoliset yhdisteet toimivat tehokkaina antioksidantteina.

Saksalaiset tutkijat ovat osoittaneet, että elimistön merkittävä ja ehkä tärkein tulehduspesäke sijaitsee sisäelinrasvassa. Vatsaontelon rasva tulehtuu monista syistä, esimerkiksi siksi, että suuri määrä aktivoituneita tulehdussoluja kulkeutuu rasvakudokseen. Mitä enemmän keskivartalon rasvakerrokset eli ns. läski sisältää tulehdussoluja, sitä voimakkaampi tulehdus on käynnissä. Rasvakudoksen tulehdusreaktiot leviävät kaikkialle elimistöön, esimerkiksi myös sepelvaltimoiden ympärillä olevaan rasvakudokseen, ja tulehduttavat sepelvaltimoita, jolloin syntyy sepelvaltimosairauksia. Myös lähes kaikki muut isot ja tärkeät valtimot vaurioituvat.

Elimistössä on ja siihen vaikuttaa lukuisia tulehdusta lisääviä tekijöitä. Mainittakoon kolme tärkeää: tupakka, vyötärölihavuus ja krooninen ientulehdus (parodontiitti), jotka yhdessä käynnistävät voimakkaan tulehdusstressireaktion. Usein siihen liittyvät happiradikaalien runsas synty elimistöön sekä yksilön elämästä kumpuava sosiaalinen stressi, jotka yhdessä synnyttävät elimistöä nopeasti heikentävän tulehduksen.

Monien suomalaisten perusruoka on virheellistä. Mm. kotimaiset viljat (vehnä, ruis ja ohra) sekä runsas perunan syönti lisäävät ihmisen tulehdusalttiutta ja johtavat liikalihavuuteen. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana krooniset sairaudet ovat yleistyneet Suomessa ja muualla maailmassa.

[1] Korpela, Heikki: Tiedeluento ravitsemuslääketieteen ajankohtaisista artikkeleista. Luontaisterveys 1/2013.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan uusin teos Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla!
Käyttämällä koodia “hengitystiet” saat tilauksen postikuluitta.

Tilaa tästä >>

Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti hengitystiet, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola