Remix palautusjuoman vaikutus veren suoritusta edistävien parametrien palauttamiseen kestävyysharjoittelun jälkeen

Tämä artikkeli on toteutettu mainosyhteistyönä Biomedin kanssa. Lue lisää Biomedista täältä.

K. Mahlberg, S. Nuuttila, Y. Koponen, A. Lehtoranta, K. Jaakkola
Kruunuhaan Lääkärikeskus ja Mineraalilaboratorio Mila, Helsinki.


 

remiksi_uusiisoJohdanto

Kestävyyslajien aerobinen harjoittelu peruskunnon saavuttamiseksi on totista työtä. Valmentajat laativat ohjelmia, jotka vaativat tarkkaa paneutumista harjoittelun jokaiseen osa-alueeseen. Oikea ravinto on yksi tärkeä osatekijä harjoittelussa. Urheilun kohdalla pätee väittämä “syöt voittaaksesi”.

Urheilusuoritus voidaan ravinnon kannalta jakaa kahteen osaan. Varsinaisen suorituksen aikana pitää huolehtia riittävän nesteen, energian ja elektrolyyttien saannista. Heti suorituksen jälkeen, levon alkaessa urheilijan tulee kiinnittää suurta huomiota aerobisen harjoittelun aiheuttamaan glykogeenivarastojen hupenemiseen. Tämä koskee erityisesti urheilijoita, joiden pitää lyhyen ajan sisällä saavuttaa hyvä maksan ja lihasten glykogeenitaso seuraavaa urheilusuoritusta varten. Kaikki urheilijat tietävät että aerobinen suoritus on suorassa suhteessa maksan ja lihasten glykogeenivarastojen riittävyyteen. Koska glykogeenisynteesi on korkeimmillaan kaksi tuntia suorituksen jälkeen, pitäisi palautuminen aloittaa heti levon alkaessa. Vaikka ruokavalio olisi kuinka hyvä, asiantuntijat ovat sitä mieltä että erikoisvalmisteella, joka mahdollisimman nopeasti palauttaa elimistölle sen tarvitsemat ravinteet, on erittäin suuri merkitys. Lajista riippumatta harjoittelun jälkeisen palautusravinnon tulee sisältää ainakin proteiineja ja hiilihydraatteja ja suojaravinteita.

Useimmat palautusjuomat ovat elektrolyyttien ja nesteen palauttajia. Ne sisältävät pääasiallisesti pieniä määriä hiilihydraatteja. Yksittäisillä palautusjuomilla ei ole tehty tutkimuksia vaan juomat sisältävät ainesosia, joiden vaikutukset perustuvat kirjallisuudesta saatuihin tietoihin.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kontrolloiduissa olosuhteissa selvittää, voiko palautumista varten suunniteltu erikoisvalmiste vähentää fyysisen rasituksen jälkeistä väsymystä. Tarkoituksena oli myös selvittää, oliko palautusjuomalla vaikutusta samana päivänä, lyhyen ajan sisällä suoritettuun toiseen rasittavaan urheilusuoritukseen. Palautusjuoma sisälsi hiilihydraatteja, proteiineja ja suojaaineita.

Tutkimusasetelma

Koehenkilöt

Kokeeseen osallistui kaikkiaan 21 aktiiviurheilijaa (taulukko 1; koehenkilöt 14 ja kontrollit 7). Kontrolliryhmässä oli 3 naista ja 4 mies. Palautusryhmään osallistui 3 naista ja 11 miestä. Kaikki olivat aktiiviurheilijoita, jotka harjoittelevat säännöllisesti valmentajan opastuksella.

Koe jaettiin kolmeen osaan; tyhjennysvaihe, palautumisvaihe ja loppurasitusvaihe. Tyhjennysvaiheen tarkoituksena oli vähentää lihasten glykogeenivarastoja sekä veren glukoositasoa. Testissä jokainen käytti omaa tuttua suoritusvälinettä. Kymmenen minuutin verryttelyn jälkeen koehenkilöt lähtivät liikkeelle rasitustason ollessa 75% kunkin omasta VO2 max. tasosta. Tämä harjoitusvaihe kesti 1t 45 min, jonka jälkeen rasitustaso nostettiin 15 minuutin ajaksi tasolle 85% VO2 maximista. Tämän vaiheen aikana molemmat ryhmät saivat vettä 2 dl 15 minuutin välein.

Kahden tunnin tyhjennysvaihetta seurasi neljän tunnin palautumisvaihe. Heti palautumisvaiheen alussa koeryhmälle annettiin 60 grammaa palautusjuomajauhetta veteen sekoitettuna, saman määrän he saivat uudelleen kahden tunnin kohdalla. Koeryhmä sai vastaavan määrän pelkkää vettä.

Palautumisvaiheen jälkeen tehtiin ensiksi 10 minuutin verryttely, jota seurasi 30 minuutin loppurasitusvaihe, jonka aikainen rasitustaso vastasi henkilökohtaista 85% VO2 maksimista laskettuna (Kaavio 1).

Kokeen alussa ja lopussa otettiin verinäytteet kokoveren natrium-, kalsium-, kalium-, magnesium-, rauta-, fosfori-, sinkki-, kupari-, mangaani ja seleenitasojen mittaamiseksi. Hemoglobiinin alku ja loppuarvot määriteltiin myös. Kokeen aikana seurattiin sykettä sekä veren glukoosi- ja laktaattitasoa (kaavio 1). Kuuden soutajan kohdalla ei tehty hivenainemäärityksiä (3 kontr ja 3 koe). Heti palautumisvaiheen alussa ja 120 minuuttia myöhemmin koeryhmä sai 60 g palautusjuomaa sekoitettuna veteen. Kontrolliryhmä sai vastaavan määrän vettä. Palautusjuoman sisältämät ainesosat on esitetty taulukossa 2. Koeasetelmasta poiketen osa urheilijoista molemmissa koeryhmissä saivat palautusjuomaa myös kokeen loputtua. Heidän veren glukoositasonsa mitattiin 30 minuuttia myöhemmin.

Molempien ryhmien sykkeet pysyivät samalla tasolla kokeen aikana (kaavio 2) osoituksena siitä, että koehenkilöiden yksilöllinen rasitusvastus on ollut samalla tasolla.

Tyhjennysvaiheen aikana veren laktaattitasot nousivat hitaasti ajan funktiona mutta vasta tyhjennysvaiheen loppupäässä nousu oli merkittävä (koe: lähtö 1.44 mmol/l, 120 min 5.2 mmol/l, kontrolli: lähtö 1.44 mmol/l, 120 min 4.7 mmol/l, kaavio 3) Koeryhmän laktaattitasot olivat tässä vaiheessa hieman kontrolliryhmää korkeammat (ero 0.5 mmol/l).

Palautumisvaiheessa kahden ensimmäisen tunnin aikana veren laktaattitasot laskivat jyrkästi. Koeryhmässä lasku oli nopeampaa kun kontrolliryhmässä. Laskunopeus tasaantui palautusvaiheen kahden viimeisen tunnin aikana mutta koeryhmän laktaatti pysyy koko palautumisvaiheen aikana alemmalla tasolla kuin kontrolliryhmän.

Loppurutistuksen aikana (30 min) kontrolliryhmän laktaatit nousevat nopeasi (4.73 mmol/l). Koeryhmän laktaatit nousevat myös mutta jäävät selvästi alle kontrolliryhmän (3.86 mmol/l, kaavio 3).

Veren glukoosiarvo vaihtelee normaalisti vain vähän (vaihteluväli 3.5-6.0 mmol/l. Pitkäaikainen paasto ja kova fyysinen ponnistus voivat laskea veren glukoosipitoisuutta, mutta yleensä se ei tällöinkään laske alle 2.8-3.0 mmol/l. Tyhjennysvaiheen aikana veren glukoositaso laski hitaasti ajan funktiona. (koe: lähtö 5.85 mmol/l, 120 min 4.2 mmol/l, kontrolli: lähtö 5.9 mmol/l, 120 min 3.9 mmol/l, kaavio 4) Tässä vaiheessa koeryhmien välillä ei ollut merkittäviä eroja. Palautumisvaiheen kahden ensimmäisen tunnin aikana veren glukoosi nousi koeryhmässä selvästi kontrolliryhmää nopeammin. Molemmissa ryhmissä nousu tasaantui palautusvaiheen kahden viimeisen tunnin aikana, mutta koeryhmän veren glukoosi pysyy koko palautumisvaiheen aikana selvästi korkeammalla tasolla kuin kontrolliryhmän ( koe; 4.95 mmol/l, kontrolli 4.18 mmol/l, kaavio 4). Loppurutistuksen aikana (30 min) kontrolliryhmän veren glukoosi laski jyrkästi (2.95 mmol/l). Koeryhmän veren glukoosi laski myös mutta pysyi hyväksyttävissä rajoissa (4.45 mmol/l, kaavio 4).

Sekä koeryhmän että kontrolliryhmän urheilijat saivat rutistusvaiheen loputtua palautusjuoma-annoksen ja uusi veren glukoosimääritys tehtiin 30 min myöhemmin. Molempien ryhmien glukoosiarvot olivat nousseet hyvin lyhyessä ajassa ylittäen viitearvoja (koe 6.7 mmol/l, kontrolli 7.2 mmol/l).

Hemoglobiiniarvot poikkesivat hieman koe- ja kontrolliryhmässä johtuen siitä että kontrolliryhmässä oli prosentuaalisesti enemmän naisia.

Alku ja loppumittausten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että koeryhmässä hemoglobiiniarvot hieman nousivat, kun taas kontrolliryhmässä suuntaus oli päinvastainen. Koska molemmat ryhmät saivat kokeen aikana yhtä suuria määriä nesteitä, tulos ei voi johtua vain nestehukasta (kaavio 5). Ero voisi johtua siitä että koeryhmä sai enemmän soluja suojaavia antioksidantteja.

Kokoveren hivenaineet
Hivenaineiden kokoverinäytteet otettiin ennen suoritusta ja heti suorituksen jälkeen. Kokoverinäyte sisältää sekä veren plasman että verisolut. Remix palautusjuoma sisältää 100 g jauhetta kohden mm natriumia 0,2 g, magnesiumia 700 mg, sinkkiä 30 mg sekä seleeniä 100 μg.

Natrium (B-Na)
Tuloksista käy ilmi että kokoveren natriumtasot laskivat hikoilun takia lähtötasoon verrattuna. Lasku ei kuitenkaan ollut merkittävä (keskimääräinen lasku oli alle 1 mmol/l, kaavio 6a).

Magnesium (B-Mg)
Kokoveren magnesiumarvot nousivat koeryhmässä hieman. Kontrolliryhmässä todettiin pieni aleneminen (kaavio 6b), mutta muutokset eivät ole suuria. Hiilihydraatien ja rasvan energian aineenvaihdunnassa magnesiumilla on keskeinen merkitys Magnesium osallistuu myös kaliumin ja kalsiumin siirtoon solukalvon läpi ja sillä on täten keskeinen rooli hermoimpulssin johtamisessa, lihassupistuksessa sekä sydämen normaalin rytmin ylläpitämisessä. Palautusjuoman sisältämä magnesium selittää koeryhmän korkeampi B-Mg taso.

Sinkki (B-Zn)
Kokoveren sinkkiarvot nousivat molemmissa ryhmissä suhteellisen paljon. Nousu oli koeryhmässä lähes 10 umol/l, kontrolliryhmässä hieman pienempi, 6.7 umol/l. Sinkki osallistuu lukuisiin entsyymitoimintoihin ja sen rooli CuZn superoksididismutaasin ( CuZn SOD, vahva antioksidantti) toiminnassa on äärettömän tärkeä. Kovan fyysisen rasituksen aikana hapetusstressi lisääntyy merkittävästi ja solut mobilisoivat silloin reservissä olevat, helposti saatavat tarvittavat suoja-aineet. Koska palautusjuoma sisälsi sinkkiä on luonnollista että kokoveren sinkkitasot ovat koeryhmässä hieman korkeammat (kaavio 6c).

Seleeni (B-Se)
Kokoveren seleeniarvot nousivat myös molemmissa ryhmissä. Hyvin tärkeän antioksidanttientsyymin glutationi peroksidaasin (GPx) toiminta on seleeniriippuvainen ja kuten sinkin kohdalla sitä mobilisoidaan hapetusstressin aikana. Koska Remix palautusjuoma sisälsi seleeniä koeryhmän arvot ovat hieman kontrolliryhmää korkeammalla.

Rauta (fB-Fe)
Kokoveren rauta seurasi hemoglobiiniarvoja. Koeryhmässä rauta arvot nousivat, mutta kontrolliryhmässä havaittiin pieni lasku (kaavio 7). Muutokset ovat kuitenkin suhteellisen pienet.

Kalium (B-K)
Kalium on tärkein solunsisäinen positiivisesti latautunut ioni (kationi). Yhdessä natriumin kanssa kalium muodostaa solun ionipumpun tärkeimmät komponentit. Solun ionipumppu ylläpitää solukalvon sähköistä varausta ja tämä solun sisä- ja ulkopuolinen sähköinen jännite-ero on hermoimpulssin perusedellytys. Kaliumia tarvitaan myös hiilihydraattiaineenvaihdunnassa (pyruvaatti kinaasin aktivaatio). Koeryhmän kaliumarvot nousivat selvästi (nousu 2.1 mmol/l). Kontrolliryhmässä ei tapahtunut muutosta (kaavio 8). Mittausten perusteella voidaan arvioida että ainakin koeryhmän kaliumarvot olivat riittävät ionipumpun toimintaa ajatellen. Mutta yleisesti voidaan sanoa, että arvot olivat lähellä viitearvojen alarajaa ja joissakin tapauksissa jopa niiden alapuolella.

Kupari (B-Cu)
Kupari on ihmiselle välttämätön hivenaine. Cu 2+ ioni sekä luovuttaa että ottaa helposti elektroneja. Tästä syystä se on tärkeä vapaaradikaalisieppaaja. Kupari osallistuu mm energiatuotannossa keskeisen entsyymin, sytokromi c oksidaasin toimintaan. Se on myös superoksidi-dismutaasimolekyylin (CuZnSOD) tärkeä osa. Hälytystiloissa maksa tuottaa vereen kuparia sisältävää valkuaisainetta, keruloplasmiinia. Tämä entsyymi hapettaa kaksiarvoisen varastoidun raudan (Fe2+) Fe3+ muotoon. Transferiini vie sitten Fe3+:n punasoluja muodostaviin elimiin. Keruloplasmiini neutraloi superoksidia ja happiradikaaleja.

Koeryhmän B-Cu arvot laskivat hivenen ja kontrolliryhmässä havaittiin pieni kuparitason nousu (kaavio 9). Muutokset eivät ole merkittäviä mutta tulokset antavat viitteitä siitä että koeryhmän suojamekanismit toimisivat kontrolliryhmää paremmin. Palautusjuoma sisältää useita suoja-aineita joten hälytystilaa ei koeryhmässä päässyt syntymää.

Mangaani (B-Mn)
Mangaani on ihmiselle välttämätön mineraali. Mangaanisuperoksididismutaasi (Mn SOD) on tärkein mitokondrioiden antioksidantti. Koska mitokondriot kuluttavat yli 90% solun käyttämästä hapesta, ne ovat erityisen alttiita hapetusstressille. Kun energiaa tuotetaan adenosiinitrifosfaatin muodossa (ATP), syntyy valtavia määriä superoksidiradikaaleja. MnSOD katakysoi näiden radikaalin muuttumista vetyperoksidiksi, joka sitten muiden antioksidanttientsymien toimesta hapetetaan vedeksi.

Koeryhmässä kokoveren mangaanitasot laskivat hieman (kaavio 10). Kontrolliryhmässä havaittiin pieni nousu. Erot eivät ole merkittäviä. Ilmeisesti oksidatiivinen stressi koeryhmässä oli pienempi, mikä johti pienempään mangaanireservien mobilisointiin.

Fosfori (B-P)
Solukalvon tärkeät ainesosat fosfolipidit sisältävät fosforia. Kaikki energian tuotanto ja varastoiminen perustuu fosforin aineenvaihduntaan. Monet hormonit, entsyymit ja solun viestintämolekyylit aktivoituvat fosforylaation seurauksena. Fosfori ylläpitää myös kehon pH-tasapainoa. Fosfori osallistuu myös punasolujen hapen siirtymiseen kudoksiin.

Sekä koe- että kontrolliryhmässä havaittiin pientä kokoveren fosforin nousua. Kontrolliryhmässä nousu oli hieman suurempi (kaavio 11). Muutokset eivät olleet merkitseviä, mutta B-P nousujen yksi mahdollinen selitys voisi olla, että kontrolliryhmässä kehon pH-muutos, veren laktaattipitoisuuden kohotessa oli koeryhmää hieman suurempi jolloin tarvittiin enemmän fosforia puskuroimaan pHmuutosta.

Kalsium (B-Ca)
Kalsiumilla on tärkeä rooli verisuonten supistumisessa ja relaksaatiossa, hermoimpulssin siirrossa, lihasten supistumisessa sekä hormonien erityksessä mm insuliinin. Solussa, joka reagoi sähköiseen ärsykkeeseen, on solukalvolla kalsiumkanavia. Kun lihassolu saa hermoimpulssin, joka kehottaa sitä supistumaan solukalvon kalsiumkanava avautuu ja muutama kalsiumioni tunkeutuu lihassoluun. Kalsiumionit sitoutuvat solun aktivaatioproteiiniin, joka vapauttaa solun sisällä olevista varastorakkuloista kalsiumkaskadin. Vapautunut kalsium sitoutuu valkuaisaineeseen (troponiini-c), joka käynnistää ketjureaktio mikä lopulta johtaa lihassolun supistumiseen. Kalsium sitoutuu myös valkuaisaineeseen nimeltä kalmoduliini. Kalmoduliini aktivoi entsyymejä, jotka hajottavat lihasten glykogeenia energiaksi.

Kokoveren kalsiumarvoissa ei havaittu merkittäviä muutoksia. Kontrolliryhmässä BCa hieman nousi mutta nousu oli merkityksetön (kaavio 12).

Pohdinta

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voiko palautumista varten suunniteltu erikoisvalmiste vähentää fyysisen rasituksen jälkeistä väsymystä. Suuri merkitys asetettiin myös sille miten elimistön hapetusstressiä voitaisiin vähentää. Tästä syystä käytetty palautusjuoma sisälsi hiilihydraattien ja proteiinien lisäksi suoja-aineita, antioksidantteja. Pyrkimyksenä oli suunnitella juoma jossa kaikki ainesosat olivat tunnettujen ja luotettavien valmistajien valmistamia. Jokaisesta aineesta oli olemassa hyvä dokumentaatio sekä analyysitodistukset. Juoman sisältö oli suunniteltu siten että se mahdollisimman hyvin auttaisi urheilijaa palautumaan rasittavasta suorituksesta. Tutkimuksessa käytettiin samanlaista koeasetelmaa kuin Williams et al. olivat käyttäneet. Edellä mainitut tutkijat olivat käyttäneet hieman samantyyppistä palautusjuomaa (Endurox R4).

Koeasetelma vastasi hyvin tutkimusasetelman tavoitteita. Tyhjennysvaiheessa veren glukoosi laski tasaisesti ja vastaavasti laktaattiarvot nousivat. Sykkeet pysyivät myös molemmissa ryhmissä samalla tasolla. Käytetty vastus osoittautui hyvin oikeaksi tyhjennysvaiheen aikana (75% VO2max). Käytetty vastus mahdollisti pitkittyneen fyysisen rasituksen. Sen sijaan loppurutistuksessa käytetty vastus (85% VO2max) on niin korkea että sitä ei voi ylläpitää pitempään, jos lihasten glykogeenivarastot ovat huonot.

Hiilihydraattien merkitys palautumisessa on oleellinen (Wong et al). Ihmisen glykogeenivarastot täydentyvät harjoituksen jälkeen 3-5% tuntivauhdilla. Kestää siis noin 20 tuntia ennen kuin kaikki varastot ovat täynnä. Tiedetään myös että glykogeenisynteesi on korkein 2 tuntia harjoituksen päättymisen jälkeen. Tästä syystä palautuminen pitäisi alkaa heti harjoituksen jälkeen. Tutkimukset ovat myös osoittaneet että glykogeenivarastojen täydentäminen ei nopeudu vaikka saanti merkittävästi lisättäisiin (yli 50 g hiilihydraattipitoista ravintoa kahden tunnin välein). On siis ilmeistä että pitäisi kiinnittää enemmän huomiota hiilihydraattien laatuun kuin määrään. Remix palautusjuomassa käytettiin hyvin imeytyvää maissimaltodekstriiniä 24 g/ annos.

Medellin työryhmä on osoittanut aminohappojen merkityksen kestävyysurheilussa. Pitkittyneen ja rasittavan pyöräkilpailun aikana havaittiin että solut käyttivät plasman aminohappoja aineenvaihdunnassaan suhteessa rasituksen nousuun. Välttämättömien aminohappojen määrä plasmassa laski merkittävästi pitkittyneen fyysisen rasituksen aikana.

Edellä mainittujen seikkojen takia urheilijan pitäisi kiinnittää huomiota käyttämiensä proteiinien laatuun. Lisäksi tietään että pieni määrä (0.3-0.4 mg/kg/t) proteiinia taikka spesifiset aminohapot lisäävät plasman insuliinimäärää, nopeuttaen glykogeeni synteetaasi-entsyymin toimintaa. Tästä syystä Remix juoman proteiinilähteenä käytettiin heraproteiinia joka tarkoitettu mm kliiniseen käyttöön (Arla Food Ingredients). Proteiinin aminohappo- ja mineraalikoostumuksesta on olemassa hyvät ja luotettavat analyysit.

Kreatiinin ja siitä muodostuva fosfokreatiini on tärkeä nopean energian lähde lihaksessa ja hermostossa. Elimistössä ravintoaineet muuttuvat adenosiini trifosfaatiksi (ATP) joka luovuttaa lihassupistukseen tarvittavan energian. Energiaa luovuttaessa ATP muuttuu adinosiini difosfaatiksi (ADP). ADP muuttuu takaisin aktiiviseksi ATP:ksi kun fosfokreatiini luovuttaa ADP:lle fosfaattiryhmän. Ihmisen fosfokreatiinivarastot ovat suhteellisen pienet, ja pitkittyneen rasituksen aikana ATP:n määrä pienenee. Energian riittävyys vähenee. Lihakset sisältävät noin 0.5% (painoprosenttia) kreatiiniä.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet kreatiinisupplementaation hyödyt kestävyysurheilussa. Tutkijoiden konsensus näyttää olevan että kreatiini ei lisää maksimaalista voimaa mutta kylläkin suorituksen kestävyyttä. Kreatiini edistää myös palautumista (Greenhaff, Greenhaff et al, Walker)

Emi-siitepöly kuva miniAntioksidanttien merkitys lääketieteessä on korostunut viimeisten vuosian aikana. Huippu-urheilun kohdalla antioksidanteilla on tärkeä merkitys. Harjoittelu aiheuttaa lisääntynyttä vapaaradikaalituotantoa liikuntalihaksissa. On esitetty että erityisesti yliharjoittelussa tasapaino hapetusstressin ja korjaavien toimintojen välillä olisi häiriintynyt. Tämä johtaisi solujen membraanivaurioihin ja lisääntyneeseen lipidiperoksidaatioon. On myös esitetty tutkimuksia, joissa urheilijoilla on todettu korkeampia SOD-, katalaasi- ja glutationi-peroksidaasipitoisuuksia johtuen fysiologisesta adaptaatiosta lisääntyneeseen hapen kulutukseen. Mutta ilman tarvittavia rakenneosia ei antioksidanttijärjestelmä toimi ja siksi Remix palautusjuomaan lisättiin mm. SOD lähde sekä hivenaineita kuten sinkkiä, seleeniä ja magnesiumia. Polbax (Uphjon-Pharmacia Oy) on siitepölyvalmiste, joka sisältää imeytyvää SOD:ta sekä huomattavan määrän muita tarvittavia antioksidantteja, hormonien esiasteita sekä hivenaineita. Polbax on laajakirjoinen antioksidantti.

 

Koeasetelma osoitti, että Remix palautusjuomalla saavutettiin sille asetettuja tavoitteita. Urheilijoiden veren sokeritaso nousi nopeasi palautumisjakson aikana ja laktaattitasot laskivat. Loppurutistuksen aikana koeryhmän glukoositasot olivat paremmat. Erot kontrolliryhmään nähden olivat pieniä mutta selvät, mutta jotta eroavaisuudet olisivat olleet tilastotieteellisesti merkittävät olisi tarvittu paljon suurempia ryhmiä.

Koeryhmän urheilijat ilmoittivat myös että heidän vointinsa kokeen jälkeen oli hyvä ilman väsymyksen tunnetta. Hivenaineiden kohdalla havaittiin vain pieniä eroja koeja kontrolliryhmän välillä koeryhmän hyväksi. Huippu-urheilun kohdalla on usein kysymys hyvin pienistä marginaaleista ja monen yksittäisen tekijän summasta ja silloin on ilmeistä että kahdesta tasavahvasta urheilijasta voittaa se jonka kaikki ravinnon osatekijät ovat kohdallaan. Voittajan ja seuraavaksi tulleiden kilpailijoiden ero ei mitata tilastotieteellisin menetelmin.

Tutustu Remiksi tuotteeseen täältä.


 

Asiaan liittyvä lukuvinkki!

Antioksidanttiklinikoiden perustajan, kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittamassa Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kirjassa kerrotaan laajasti mm. ruokavalion, ravintolisien sekä ravitsemustilaa määrittävien vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappomittausten mahdollisuuksista erilaisten vaivojen ja sairauksien hoidossa.

Kaarlo Jaakkolan kirjat nyt -15% huipputarjouksella täältä!

Kannattaa myös käydä tykkäämässä Terveyskirjat Facebookista ja Mividatan Facebookista, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon kun julkaisemme täällä uusia artikkeleita.


Viitteet

Medelli J, Lounana J, Hill D. Variation in plasma amino acid concentrations during a cycling competition. 2003. J Sports Med Phys Fittness, jun; 43(2);236-42

Williams MB, Raven PB, Fogt DL, Ivy JL. Effects of recovery beverages on glycogen restoration and endurance exercise performance. J Strength Cond Res. 2003 Feb;17(1):12-9

Wong SH, Williams C, Adams N. Effects of ingesting a large volume of carbohydrateelectrolyte solution on rehydration during recovery and subsequent exercise capacity. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Dec;10(4):375-93.

Greenhaff, P.L. Creatine and its application as an ergogenic aid. International Journal of Sport Nutrition (1995) 5:S100-S110

Greenhaff, PL; Casey, A; Short, AH; Harris, RC; Soderlund, K and Hultman, E. Influence of oral creatine supplementation on muscle torque during repeated bouts of maximal voluntary exercise in man. Clinical Science (1993) 84:565-571.

Walker, JB. Creatine: Biosynthesis, regulation and function. Advances in Enzymology and Related Areas of Molecular Biology (1979) 50:177-242.