Ruoansulatusta rasittavia tekijöitä

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

ELIMISTÖN MYRKKYKUORMA KOETTELEE MAKSAA

Ruoansulatuskanava ja maksa yhdessä suojaavat koko elimistöä haitallisia aineita vastaan. Maksan myrkynpoistojärjestelmä tekee vaarattomiksi elimistölle vieraita kemikaaleja ja aineenvaihduntatuotteita. Jos suoliston limakalvo vaurioituu, suolen sisällössä olevat haitalliset aineet saattavat imeytyä elimistöön. Maksan toimintahäiriöt ylikuormittavat elimistön ylläpito- ja puhdistusjärjestelmää. Seurauksena on krooninen hapetusstressi eli solujen elinikää lyhentävä pilaantumisprosessi ja myrkkykuormitus, jotka muuttavat usean elimen toimintaa ja rakennetta suolistossa, maksassa ja lähes kaikkialla muissakin elimissä.

Elimistöä rasittavia tekijöitä

Nykypäivänä elimistön myrkkykuormitusta lisäävät stressi, lääkkeet, allergiset ja yliherkkyysreaktiot, infektiot, nautintoaineet ja päihteet sekä elimistön sisällä syntyneet myrkyt, jotka rasittavat ja usein vahingoittavat sekä suolistoa että maksaa lisäten suoliston läpäisevyyttä. Muodostuu noidankehämäinen tilanne, mikä lisää edelleen maksan rasitusta ja elimistön myrkkykuormaa pahentaen koko elimistön hapetusstressiä.

Suolen seinämä suodattaa

Suoliston normaali toiminta edellyttää, että suolisto läpäisee ainesosia valikoivasti. Limakalvojen pintasolujen tulee olla terveitä ja immuunijärjestelmän vahva. Ravitsemushoidossa käytetään monia valmisteita, joilla limakalvoa voidaan vahvistaa, suojata ja korjata: pii- ja selluloosageelivalmiste, eläinlesitiinivalmisteet, probioottivalmisteet, pellavansiemenrouheen osatekijät, A-vitamiini ja karotenoidit, E-vitamiini ja tokoferolit, C-vitamiini ja bioflavonoidit, useat limakalvoja suojaavat rohtomolekyylit ja monet elimistölle välttämättömät pienoisravintotekijät ym.

Kun suoliston limakalvo on terve, vesi ja ravinteet läpäisevät sen normaalisti. Terve limakalvo voi estää suurikokoisten molekyylien kuten monien myrkkyjen imeytymistä. Pintasolukon erittämä solulima estää huonojen ja haitallisten bakteerien kiinnittymisen ja suurten molekyylien imeytymisen.

Ravinto imeytyy ohutsuolesta

Ohutsuoli on 6–7 metriä pitkä. Sen koko pinta-ala on noin 300 m2. Suolen limakalvossa eli epiteelissä on vain yksi solukerros. Limakalvon pinta-alaa laajentavat poikittaiset vajaa senttimetrin korkuiset rengaspoimut ja niiden seinämässä olevat nukkalisäkkeet eli villukset, joita on noin 20–40 villusta neliömillimetrillä. Pinta-alaa laajentaa epiteelisolun nukkamainen harjareunus eli mikrovillukset, joiden läpi ravintoaineet pääasiassa imeytyvät. Villusten miljardit erikoistuneet solut uusiutuvat kerran 3–7 vuorokaudessa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!

Tilaa tästä!

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola