Siitake (Lentula edodes)

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Siitakesieni ovat todennäköisesti suurimmalle osalle suomalaisista kaikkein tutuin yksittäinen, enemmän tutkittu lääkinnällinen sieni. Näitä sieniä löytyy käytännössä jokaisesta kotimaisesta supermar- ketista ja niiden hyödyntäminen osana keittoja, muhennoksia ja paistoksia on helppo väline lääkinnällisten sienten käyttömäärien lisäämiseen arjessa.

Siitakkeen kuivapainosta neljäsosa on proteiinia ja sienestä on eristetty useita aktiivisia aineita (glukaaneja, AHCC, lentinaani, KS-2, LEM), joita on tutkittu ja käytetty Aasiassa pääasiassa eri syöpätyyppien tukihoitona, ilman havaittuja kontraindikaatioita esimerkiksi sytostaattihoitojen kanssa [1–4].

Vaikka useissa ruokaresepteissä siitakesienten käyttöä suositel- laan raakana, voivat raakana syödyt siitakesienet voivat aiheuttaa ikävän ihoreaktion (siitakedermatiitti). Sienet on hyvä kypsentää aina ennen käyttöä, vaikka tämän allergisen reaktion ilmeneminen näyttäisi olevan käytännössä melko harvinaista.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -22% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja