Syöpä ja ruokavalio

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Maailman terveysjärjestä WHO:n vuonna 2010 tekemän lausunnon mukaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua maailmassa todetaan 69 % enemmän syöpiä. British Medical Journalin arvion mukaan syövästä johtuvat kuolemat tulevat lisääntymään tätä menoa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana yli 70 %:lla.

Pelkän pakurin, koivuntuhkan tai minkään muun yksittäisen ”taikarohdoksen” käytön varaan syövän luontaista hoitamista tai ennaltaehkäisyä ei missään nimessä kannata jättää. Yksittäiseen elimistön toimintaa tukevat rohdokset ovat vain jäävuoren huippu siitä kokonaisuudesta, johon huomio olisi hyvä kiinnittää. Syöpä on vahva viesti elimistömme merkittävästä epätasapainotilasta, joka on yleensä muhinut oireettomana ”pinnan alla” huomattavan pitkään.

Uskon vahvasti että syövän hoitoprotokollat alkavat tulevaisuudessa yhdistymään enemmän kokonaisvaltaiseen suuntaan, jossa syöpäpotilaille ei tarjota leikkauksen jälkeen kakkukahveja (mitä konkreettisesti tapahtuu tällä hetkellä joka päivä), eikä syöpähoitoja toisaalta tarvitse enää lähestyä perinteisten rohdoskasvien tehoon luottaen – kuten satojen vuosien ajan.

Tärkeimpänä kehityksen suuntana olisi kuitenkin ehdottomasti syövän ennaltaehkäisy ja terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen jo paljon ennen sairausdignooseja ja päivittäistä toimintakykyämme rajoittavan terveydentilan rakentumista.

Ympärillämme on tällä hetkellä enemmän vaihtoehtoja, välineitä, tietoa ja tutkimuksia syövän syntymekanismeista ja ehkäisykeinoista kuin koskaan maailmankaikkeuden historiassa.

On sääli, että terveyden ylläpitämisestä ja kehittämisestä on kyetty tekemään yhteiskunnassamme käsittämättömän luontaantyötävää, tylsää, harmaata, monimutkaista ja vaikeasti lähestyttävää, vaikka terveys on pohjimmiltaan puhdasta iloa, hersyvää naurua ja ylitsevuotavaa nautintoa. Suurin osa ihmisistä kiinnostuu terveydestään kuitenkin vasta, kun ongelma ilmenee kaiken huomion imevänä akuuttina vaivana. Ennaltaehkäisevä, hyvällä fiiliksellä rakennettu terveyden kehittäminen on monelle niin vieras ajatus, että menemme arkisissa valinnoissamme poikkeuksetta siitä mistä aita on matalin.

Nämä laatutiedottomat valinnat maksetaan kuitenkin yleensä korkojen kera moninkertaisesti. Suomalaiset investoivat vuonna 2014 vähemmän rahaa ruokaa kuin koskaan aiemmin. Toisaalta uusimpien lukujen mukaan:

Kelan lääkekorvaustilaston mukaan 1 067 964 suomalaista käytti viime vuonna masennus-, psykoosi-, neuroosi- ja unilääkkeitä. Lasten ja nuorten psyykenlääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. 15–24-vuotiaista suomalaisnuorista yli 50 000 sai viime vuonna jotakin psyyken toimintaa säätelevää lääkettä.

Jos nämä luvut eivät herätä ajatuksia ennaltaehkäisevän terveydenhoidon tärkeydestä, ei kyseinen ajatus varmasti tule koskaan sytyttämään lamppua päässämme. Tärkein yksittäinen ohjenuora lähes jokaisessa kansanlääkintäjärjestelmässä ympäri maailman on vuosituhansien ajan tiivistynyt seuraavaan ajatukseen.

Syö yrttisi huomista varten, älä tätä päivää varten.

Toivon lämpimästi, että ravitsemukseen ja terveyteen linkitettäisiin tulevaisuudessa enemmän iloa, nautintoa ja jakamista, joka itsessään vahvistaa terveempää suhtautumista itsehoitoon ja ennaltaehkäisyn merkitykseen. Tämä kirja tarjoaa toivottavasti pilkahduksen ympärillämme olevien mahdollisuuksien käytännöllisyydestä, helppoudesta ja nautinnollisuudesta. Terveyden ylläpitäminen ja kehittäminen on kaikkea muuta kuin työlästä, vaikeaa ja kieltämiseen perustuvaa. Uskon, että yhä useampi kääpäteestä aamukahviaan keittelevä oppii monistamaan samaa ajatusmallia laajasti elämänsä eri osa-alueille ruokavalion kokonaisvaltaiseen päivittämiseen ja muiden elintapojen tarkkailuun enemmän ilosta ja nautinnosta käsin.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja