Terveysongelmat dysbioosissa

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

Normaalisti ohutsuolen alueella kasvaa vain pieniä määriä bakteereja. Mahalaukun erittämä suolahappo ja ohutsuolen tehokas peristaltiikka vaikuttavat siten, että ohutsuolessa haitallisten bakteerien ja hiivojen kasvu terveellä ihmisellä on hallinnassa. Dysbioosi voi johtaa moniin merkittäviin terveysongelmiin ja oireisiin kuten ylämahan turvotus, ripuli, rasvaripuli, kaasunmuodostus, muuttunut ohutsuolen motoriikka ja erilaiset suoliäänet, ummetus, B12- ja K-vitamiinien puutostilat, laihtuminen, suolistokrampit ja vatsakivut.

Vatsa tulessa

Ohutsuolen liiallisella mikrobikasvulla on useita haittavaikutuksia. Ohutsuoleen pesiytyneiden bakteerien tuottamat entsyymit valmistavat myrkyllisiä käymistuotteita, joita normaalisti ei ohutsuolessa muodostu. Ne voivat hajottaa sapen hormoniperäisiä aineita, steroideja, jotka taas voivat aiheuttaa bakteerien liikakasvulle tyypillistä ripulia. Haitallinen mikrobisto voi tuottaa aineita, jotka estävät haiman ja suoliston erittämien entsyymien hormonien toimintaa. Tällöin kehosta poistettavaksi tarkoitetut vierasaineet ja hormonit pääsevät takaisin verenkiertoon. Ne voivat estää ruoan mukana tulevien luonnollisten terveydelle tärkeiden ravinnon osatekijöiden, kuten flavonoidien tai monityydyttymättömien rasvahappojen vaikutuksen muuttamalla niitä haitalliseen muotoon.

Myös sulamattomat rasvat saattavat ärsyttää suoliston limakalvoa. Ohutsuolen bakteerien liikakasvun aiheuttamat oireet ovat usein samankaltaisia kuin nk. hiivasyndroomassa.

Moni suolistohäiriötä itse hoitava pitää vaivojaan hiivatautina ja ihmettelee, miksi vaivat päättyy, vaikka hiiva-antibiootteja on määrätty hoidoksi.

Ruoansulatus voi olla siinä määrin häiriintynyt suoliston bakteerikannan haitallisista muutoksista, että suolistoon voi muodostua tavallista enemmän pilkkoutumattomia vieraita aineita, esimerkiksi huonosti hajonneita ruoan valkuaisaineita suolistossa.

Eräät merkittävimmistä haitallisista ruoan valkuaisaineista ovat ns. gluteeniviljoissa (vehnä, ruis ja ohra). Gluteenien hajoamistuotteet, peptidit voivat aktivoida suoliston seinämän immuunisoluja ja käynnistää tulehduksia, jolloin elimistöön vapautuu tulehdusta aiheuttavia välittäjäaineita. Kyseessä on puolustusreaktio, joka voi voimistua liikaa eikä enää kohdistu itse reaktion aiheuttaneeseen aineeseen. Seurauksena on vaihteleva-asteinen, toisinaan voimakas immunologinen tulehdusreaktio suolen limakalvossa. Pitkään jatkunut matala-asteinen tulehdustila johtaa yleisiin rappeutumissairauksiin, suoliston tulehduksellisiin sairauksiin ja myös syöpään.

Limakalvovauriot heikentävät vieraiden aineiden käsittelyä. Näin on käynnistynyt noidankehä. Suolisto ei enää pysty käsittelemään immunologisesti aktiivisia maksamolekyylejä ja haitallisia ruoan komponentteja. Soluvauriot lisääntyvät.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa nyt Kaarlo Jaakkolan kirjapaketti nyt kaikkien aikojen PARHAALLA -35% ALENNUKSELLA!
Käyttämällä koodia “kaarlo” saat tarjouksen käyttöösi.

Tilaa tästä >>

Nopea ohje tarjouksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti kaarlo, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja tarjous näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola