Varmista D-vitamiinin saanti

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

On tärkeää jo lapsuudessa varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti. Valitettavasti yleiset D-vitamiinin saantisuositukset ovat vuosikymmenien aikana pysyneet matalina. Niinpä vaarana voi olla, että nykyiset suositukset kattavat vain osittain D-vitamiinitarvetta. Aikuisilla luuston puutossairautta kutsutaan osteomalasiaksi, jolloin luun tiheys erityisesti selkärangassa, lantiossa ja alaraajoissa vähenee. Potilas voi tuntea kipuja säärissä ja polttavaa tunnetta suussa ja kaulalla.

Muita puutosoireita ovat hermostuneisuus, lihaskouristukset, lihasheikkous, krampit, unihäiriö, osteoporoosi, niveltulehdukset ja hammasmätä eli karies. On mahdollista, että epätavallisen moni aikuinen kärsii piilevästä D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin puutoksesta saattavat kärsiä keskoset, pikkulapset, imettävät äidit, vegaanit, tummaihoiset henkilöt, alkoholistit ja vanhukset.

Tietyt sairaudet, kuten Crohnin tauti, diabetes sekä maksa- ja munuaissairaudet voivat liittyä D-vitamiinin puutostilaan. D-vitamiinin puutostila lisää myös verenpainetaudin ja kilpirauhasen ylitoiminnan vaaraa sekä rinta- ja paksusuolisyövän riskiä.

Tilaa hyvin imeytyvät D-vitamiinitipat tästä:

Lue lisää tästä >> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola