Tämä johdanto on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.
JOHDANTO
Tämä kirja on tarkoitettu jokaiselle, joka on kiinnostunut
ravitsemuksesta ja terveydestä.
Vatsa kuntoon tarjoaa käytännön kokemuksia ja lääketieteellistä tietoa ruoansulatuselimistön sairauksien ja vaivojen hoidosta ravitsemushoidolla biologisen eli funktionaalisen lääkinnän keinoin. Ravitsemushoitoa kutsutaan myös tukihoidoksi tai yleisemmin antioksidanttihoidoksi. Sillä tarkoitetaan lääkehoitoa sellaisilla vitamiineilla, hivenaineilla, rasvahapoilla, fosfolipideillä, aminohapoilla ja luonnonlääkkeillä, jotka suojaavat tai korjaavat soluja.
Ravitsemushoidon käsite on laajempi kuin pelkkä ruoka. Ravitsemushoito pyrkii estämään, parantamaan tai hävittämään sairautta. Tavallisen ruoan kautta on lähes mahdotonta saada niin monipuolista ravintoa, että ihminen pysyisi terveenä nykyajan jatkuvasti yhä myrkyllisemmäksi käyvässä ekosysteemissä. Siksi jo usean vuoden ajan monet lääkärit ovat suositelleet potilailleen ravintolisiä.
Suomessa antioksidantteihin ja yksilölliseen ravitsemustilanteeseen perustuvaan ravitsemushoitoon eli tukihoitoon perehtyneitä lääkäreitä on väestömäärään nähden niukasti, mistä syystä monet potilaat eivät tiedä tällaisen hoidon mahdollisuuksista. Tämä kirja antaa lukijoilleen tietoa siitä, mitä ravitsemushoito ruoansulatuselimistön sairauksissa ja vaivoissa käytännössä on. Kirjan lukuisat potilastapaukset kertovat omaa kieltään siitä, kuinka ruoansulatuselimistön sairauksista voi selviytyä ja mitä kaikkea se edellyttää.
Hoidon avaimet ovat potilaalla itsellään: hän on vastuussa siitä, kuinka hän noudattaa hoitoa, minkälaista ravintoa hän nauttii ja minkälaiset hänen elintapansa ovat. Kirja tarjoaa tärkeitä näkökulmia ja keinoja itsensä mielekkääseen hoitamiseen ja terveyden ylläpitoon sekä tietoa biologisesta lääkinnästä.
Yli miljoona suomalaista kärsii ruoansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Monet kärsivät vuosikausia saamatta apua. Paraneminen on kuitenkin mahdollista.
Kirjassa kerrotaan ravintolisissä käytetyistä raaka-aineista ja niiden vaikutuksista. Vastaavia raaka-aineita sisältäviä tuotteita lukija voi tiedustella apteekeista, luontaistuotekaupoista, kääntyä ravitsemushoitoa antavan lääkärin puoleen tai kysyä neuvoa antioksidanttiklinikoilta.
Tämä kirja on tiivistetty, toimitettu ja päivitetty versio vuonna 2009 ilmestyneestä kirjastani Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla (Mividata Oy 2009).
Kaarlo Jaakkola,
lääketieteen lisensiaatti, kirurgian erikoislääkäri.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Vatsa kuntoon -pokkari tästä!
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola