Vinkkejä pakurin keräämiseen

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

 

Pakurin kerääminen

Pohjoisen pyyntikulttuurimme on pitkään pohjautunut arvostavaan asenteeseen metsää ja luontoa kohtaan. On hyvä tapa kunnioittaa usein kymmeniä vuosia vanhoja pakurikasvannaisia asennoitumalla keruuretkille riistämisen sijaan pyytämistä lähempänä olevan mielentilan kautta.

Pakuri on auttanut ihmisiä parantamaan terveyttään, hoitamaan vaivojaan ja hallitsemaan tulta tuhansien vuosien ajan. Toivon mitä nöyrimmin kaikilta pakuria luonnosta kerääviltä ihmisiltä hauskaa muoti-ilmiötä syvempää kunnioitusta tätä perinteistä rohdosta kohtaan.

Venäjällä puut ovat kärsineet monin paikoin pahoja vaurioita vastuuttoman keruutoiminnan seurauksena. Tämä voi aiheuttaa haitallisia kerrannaisvaikutuksia koko ekosysteemin toimintaan. Yleisesti haluan kärjistetysti korostaa, että koko puuta ei ole tarpeellista kaataa, jotta saisit talteen kylkeä komistavan yksittäisen pakurikasvannaisen. Toinen merkittävä ajatus on, että jo yksi keskikokoinen pakuri tarjoaa helposti koko vuoden tarpeet kerääjälleen.

Moni esimerkiksi luulee, että olen itse jatkuvasti metsässä keräämässä pakureita. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Kerään omaan käyttööni yleensä myöhään syksyllä yhden keskikokoisen pakurin, joka riittää koko vuoden henkilökohtaisiin tarpeisiini vallan mainiosti.

pakurimetsä

Välillä metsässä liikkuessani huomaan, että koivuista on kerätty pieniä, nyrkinkokoisia pakureita talteen. Tuolloin mieleeni pomppaa usein vertauskuvallisesti tilanne, jossa iäkäs kalamies seuraa vierestä, kun juuri lähikoskeen istutettu kirjolohi haavataan satunnaisen sunnuntaikalastajan toimesta kotiin ruoaksi.

Pienet pakurit on hyvä jättää metsään ”kypsymään” ja keskittyä iäkkäämpien pakureiden keräämiseen, vaikka pientenkin kasvannaisten löytäminen saattaa toki alkuun tuntua innostavalta. Yleisesti laadukkaimpina pakureina pidetään iäkkäitä, 20–25 vuotta vanhoja kasvannaisia. Tyypillisesti pakurikasvannaiset esiintyvät yli 40 vuotta vanhoilla koivuilla.

 

pakuri_koivussa

Viisi nyrkkisääntöä kääpien keräämiseen

  • Älä irroita kääpiä puista turhaan.
  • Älä vahingoita puita, kun keräät kääpiä, vaan irroita käävät siististi, asianmukaisia välineitä hyödyntäen.
  • Älä kerää kääpiä turhaan yli omien tarpeittesi.
  • Varmistu, että tunnistamasi kääpä kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin, eikä ole uhanalainen lajike. Pyydä tarvittaessa lupa metsänomistajalta, jos et liiku omilla maillasi.
  • Kerää pakureita vain eläviltä puilta. Pystyyn kuolleissa tai kaatuneissa puissa esiintyvät pakurit menettävät nopeasti aktiivisia ainesosia ja käytön hyöty heikkenee merkittävästi.

Pakurin kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin ja jos haluat kerätä pakureita suoraan luonnosta, tulee sinulla olla siihen maanomistajan lupa. Pahkojen keräämisestä on langetettu sakkotuomioita ja pakurin luvaton kerääminen on samaan tapaan rangaistava teko.

Venäjällä pakurin keräämistä on harjoitettu elinkeinollisesta näkökulmasta pidempään kuin missään muussa maassa. Pakurin keräämisestä on tehty huomioita, jotka pätevät hyvin myös muissa maissa tehtyihin havaintoihin. Alla tyypillisiä pakurin kerääjille ja pakkaajille Venäjällä annettuja ohjeita.

10 ohjetta pakurin keräämiseen

  1. Kerää pakureita vain elävistä puista.
  2. Jätä pienet pakurit metsään kasvamaan.
  3. Irroita pakuri kirveellä nätisti läheltä puun kuorta.
  4. Pakuri tulee kuivattaa kosteusprosentiltaan < 14 % kuivuuteen kasvikuivureissa, jotka toimivat alle 50–60 asteen lämpötiloissa. Pakurin paloittelu noin 5 cm x 5 cm kokoisiksi palasiksi lyhentää kuivatusaikaa.
  5. Laadukkain pakuri kerätään niin, että raaka-aine kyetään kuljettamaan nopeasti kuivatettavaksi ja säilöttäväksi tarkoitukseen hyvin soveltuviin tiloihin.
  6. Pakuri tulee säilöä kuivissa ja viileissä olosuhteissa. Pakuri on hyvä käyttää vuoden kuluessa keräämisestä.
  7. Vakuumipakkaaminen pidentää tuotteen säilyvyyttä.
  8. Pakuri tulee jauhaa juuri ennen pakkaamista teepusseihin tai ilmatiiviisiin pusseihin.
  9. Mielipiteet vaihtelevat siitä, mikä osa pakurikasvannaisesta sisältää eniten hyödyllisiä yhdisteitä.
  10. Pakuriuutoksia on helppo valmistaa vesiuutosten avulla, mutta alkoholi- tai hiilihappouuttaminen saattaa liuottaa enemmän tiettyjä hyödyllisiä ainesosia.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan täysin ilman postikuluja tänään koodilla “pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin postikulut poistuvat

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja