Artikkelit

  • Ruoansulatuskanavan oireita ja sairauksia – Crohnin tauti

     Crohnin tauti Crohnin tautiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 500 henkilöä vuodessa ja sairaus puhkeaa usein 20-30 vuoden iässä. Sairaus on yhtä yleinen miehillä ja naisilla (joissakin lähteissä mainitaan, että naisilla olisi hieman yleisempää). Crohnin tauti voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon, mutta erityisesti ohutsuolen loppuosassa tai paksusuolessa. Tulehdus on suolen seinämän kaikissa kerroksissa. […]

    Read more

  • Ruoansulatuskanavan oireita ja sairauksia – Haavaisen paksusuolen tulehdus

    Haavaisen paksusuolen tulehdus Haavaisen paksusuolen tulehdus on krooninen suolistosairaus, jota esiintyy paksusuolessa (alkaa usein peräsuolesta) ja tulehdus on limakalvon pinnalla. Kun tulehdus on pelkästään peräsuolessa käytetään tästä termiä proktiitti. Totaalikoliitissa eli pankoliitissa tulehdus on laajentunut koko paksusuolen alueelle. Haavaisen paksusuolen tulehduksen syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta bakteerien ja virusten epäillään liittyvän sairauden syntyyn ja lisäksi […]

    Read more

  • Vatsa ja suolisto – Ohutsuoli

    Ruoansulatus jatkuu ohutsuolen puolella. Kun hapan ruokasula siirtyy pohjukaissuoleen, se stimuloi sekretiinin ja kolekystokiniinin eritystä ja ne puolestaan stimuloivat emäksisen ja entsyymipitoisen haimanesteen erittymistä sekä sappirakon tyhjenemistä ja sapen vapautumista ohutsuoleen. Haiman eksokriininen eli avoeritteinen osa erittää mm. haimanestettä. Haimaneste sisältää entsyymejä, joita tarvitaan hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen pilkkomiseen. –amylaasi pilkkoo tärkkelystä       […]

    Read more

  • Vatsa ja suolisto – Mahalaukku

    Mahalaukku Mahalaukku toimiin ensinnäkin ruokavarastona eli se päästää mahalaukun sisältöä eteenpäin ohutsuoleen sopivaan tahtiin. Syljen amylaasientsyymi jatkaa tärkkelyksen pilkkomista mahalaukun puolella, kunnes mahalaukun sisällön pH laskee niin alhaiseksi, että tämän entsyymin toiminta estyy. Syöty ruoka muuttuu velliksi mahalaukun seinämän liikkeiden ja mahanesteen vaikutuksesta. Mahanesteen eritteet ovat suolahappo, pepsinogeeni, sisäinen tekijä, lima, bikarbonaatti, suolot, vesi. Mahalaukun […]

    Read more

  • Suolen umpipussitauti

    Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä […]

    Read more

  • Tulehdukselliset suolistosairaudet

    Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä […]

    Read more

  • Ärtyvän suolen oireyhtymä

      Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä […]

    Read more

  • Ruokavalio–ohje ärtyneen vatsan ja suoliston oireisiin

    Ruokavalio – ohje ärtyneen vatsan ja suoliston oireisiin 2-4 viikon kuuri (voi jatkaa pitempäänkin) Aamulla     -lasillinen perunanliotusvettä (edellisenä iltana peruna kuoritaan ja viipaloidaan ohuiksi siivuiksi, laitetaan lasiin, joka täytetään vedellä; aamulla juodaan pelkkä liotusvesi tyhjään vatsaan) TAI  lasillinen pellavalimaa (2 rkl pellavansiemeniä liotetaan yön yli lasillisessa vettä, juodaan aamulla siivilöitynä) -1-2 maitohappobakteerikapselia veden kera […]

    Read more

  • Probiootti + prebiootti = synbiootti

    Elimistön mikrobikoostumusta voidaan muuttaa joko nauttimalla hyödyllisiä mikroorganismeja (probiootteja) tai niiden kasvua edistäviä aineita (prebiootteja). Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joilla on käyttäjälleen suotuisa vaikutus. Useimmat probiootit ovat maitohappobakteereja kuten laktobasilleja ja bifidobakteereita. Maitohappobakteereja on elintarvikkeissa sekä luonnostaan (esim. kasviksissa) että lisättynä (esim. hapanmaitotuotteissa). Maitohappobakteereja saadaan siis syömällä normaaleja elintarvikkeita ja näin terve ihminen voi oikeilla […]

    Read more

  • Ravinto ja suoliston bakteerikanta

    Ravinto on erittäin oleellinen suoliston bakteerikannan muokkaaja. Suoliston hyvinvoinnin kannalta on tärkeää saada riittävästi suolen toimintaa ylläpitäviä kuituja ja välttää bakteerikantaa vääristäviä tekijöitä kuten runsasta sokerin, valkoisten vehnäjauhojen ja lihan käyttöä, sekä ylensyöntiä. Vieraiden aineiden runsas määrä ravinnossa vaikuttaa mikrobitasapainoon. Häiriintynyt mikrobisto saattaa tuottaa haitallisista aineista vielä vaarallisempia komponentteja, kun taas terve mikrobisto pyrkii poistamaan […]

    Read more

  • Sivu 15 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!