Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Yli 50-vuotias potilas oli ollut voimakkaasti uupunut jo vuosia, mutta erityisen rankkaa oli ollut noin vuoden ajan. Hän on ollut vankkarakenteinen nuoruudesta lähtien. Paino oli viime vuosina vaihdellut 110–120 kilon välillä. Ummetus oli alkanut 10 vuotta aiemmin, vaikeimmillaan hän ulosti vain 1–2 kertaa viikossa. Välillä oli […]
-
-
Tämä artikkeli on ote unettomuuteen erikoistuneen psykiatrian erikoislääkäri Craig Hudsonin “Viikossa parempaan uneen” -oppaasta. Säilytä säännöllinen rytmi nukkumisen ja hereilläolon välillä. Mene sänkyyn samaan aikaan ja herää samaan aikaan. Yritä olla valvomatta liian myöhään tai lojumatta sängyssä aamuisin. Toisaalta ei myöskään kannata mennä illalla kahdeksalta sänkyyn, jos edellinen yösi on ollut huono, ja ajatella saavasi näin kuitattua univelat. Valitettavasti se ei toimi näin. […]
-
Tämä artikkeli on ote unettomuuteen erikoistuneen psykiatrian erikoislääkäri Craig Hudsonin ”Viikossa parempaan uneen” -oppaasta. Älä käytä alkoholia unilääkkeenä. Monet uskovat, että alkoholi auttaa nukkumiseen. Alkoholi tekee jotkut ihmiset kyllä uneliaaksi, mutta todellisuudessa se aiheuttaa pikemminkin yöllistä hereilläoloa. Alkoholi rikkoo unen rakenteen ja häiritsee unen vaiheiden normaalia kulkua. Tämä on kaikkea muuta kuin hyödyllistä. Tarkkaile kofeiininkäyttöäsi. Jos suhtaudut uniongelmiisi […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Valmistan henkilökohtaisesti pakurista vesiuutteita pääasiassa jauheesta tai rouheesta, niiden suuren pinta-alan vuoksi. Tyypillisesti aloitan uutoksen valmistamisen lisäämällä suureen kattilaan noin 5 litraa vettä ja yhden desilitran jauhettua tai rouhittua pakuria. Tässä vaiheessa lisään joukkoon myös usein muita rohdoskasveja kuten lakkakäävän tai inkiväärin palasia. […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Kaksoisuutoksen tavoitteena on valmistaa uute, jossa yhdistyvät sekä vesiuutoksen sisältämät aktiiviset ainesosat että alkoholiuutoksen sisältämät hyödylliset yhdisteet. Tämän lisäksi tavoitteena on yleensä valmistaa pitkään säilyvä tinktuura, jolloin lopullisen liuoksen alkoholipitoisuuden on hyvä olla vähintään 20–25 %. Kaksoisuutoksen valmistamiseen voidaan käyttää pääasiassa kahta eri […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Vuonna 1981 syntynyt potilas tuli vastaanotolle toukokuussa 2008. Hänellä oli pitkä tautihistoria. Varhaislapsuudesta lähtien oli ollut infektioita. Keuhkokuumeita oli ollut toistakymmentä kertaa. Kaikkiaan infektioita oli ollut 5–10 kertaa vuodessa eli kaikkiaan 125–250 antibioottikuuria. Infektiot olivat selvästi tihentymään päin. Infektioihin oli vaikuttanut homealtistus. Astma todettiin kymmenkunta vuotta […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakuri pääsee tarjoamaan laajimmat ominaisuutensa sekä vesi- että alkoholiuutteiden yhdistämisen kautta. Hyödyistä voi luonnollisesti nauttia pakuriteen ja alkoholiuutteiden säännöllisellä yhdistämisellä omassa arjessaan. Näiden uutosten valmista yhdistelmää kutsutaan kaksoisuutokseksi tai välillä puhekielessä ”tuplauutteeksi”. Pidän itse kaksoisuutettujen pakurivalmisteiden käyttöä selkeästi tehokkaimpana ja monipuolisimpana tapana pakurin […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Nyrkkisääntönä tinktuuroiden käyttömääriin pidetään yleisesti 1/2–1 tl (15–30 tippaa) kahdesti päivässä (aamulla ja illalla) sellaisenaan kielen alle tai nesteeseen sekoitettuna. Terveelle ihmiselle hyvä annos pakuritinktuuraa on 3–6 pipetillistä päivässä, sairaustapauksien hoidossa ja paranemisjaksojen aikana 20–40 pipetillistä päivässä. Sienitutkija Ron Spinosa kertoo artikkelissaan The […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Vastaanotolla vuonna 2003 65-vuotias potilas kertoi, että oli viimeiset 30 lääkinnyt itseään useilla luonnonlääkkeillä. Hän sanoi perehtyneensä alan kirjallisuuteen ja pyrkineensä myös noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Sappi oli leikattu 1960-lvulla. Siitä lähtien hänellä oli ollut vatsakipuja oikean kylkikaaren seudussa. Pahimmillaan jomotus saattoi kestää jopa useita tunteja. Suolistossa […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Vuonna 1960 syntynyt potilas oli kärsinyt pari vuotta ruoansulatusvaivoista. Häntä hoitanut lääkäri oli epäillyt hiivasyndromaa. Hän oli kärsinyt erilaisista infektioista useita vuosia. Parin vuoden aikana ruoansulatus oli heikentynyt, sillä ulosteessa oli toisinaan sulamatonta ruokaa. Sen lisäksi oli runsaasti ilmavaivoja, kuplimista ja vatsan turvotuksia, jotka usein voimistuivat […]