Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Etanolin kiehumispiste on merenpinnan tasolla 78,3 astetta ja pakuritinktuuroita eli alkoholiuutteita on mahdollista lisätä esimerkiksi 80 asteisen pakuriteen joukkoon, jolloin alkoholi haihtuu vähitellen pois nesteestä. Tinktuura jättää kuitenkin jälkeensä läjän rasvaliukoisia yhdisteitään. Tämä metodi soveltuu hyvin ihmisille, jotka haluavat syystä tai toisesta välttää […]
-
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Teetä on Suomessa valmistettu pääasiassa niin, että keitetty vesi kaadetaan hauduttamaan kuppiin tiputettua teepussia muutamaksi minuutiksi. Venäjällä teetä on kuitenkin perinteisesti valmistettu usein uuttamalla pienessä vesimäärässä yrttejä huomattavan vahvaksi liokseksi, jota kutsutaan nimellä zavarka (заварка). Tätä liuosta haudutetaan yleensä koko päivän ajan. Perinteinen […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Tässä kirjassa on useita tapausselostuksia. Esitän niitä siksi, että lukijat ymmärtäisivät paremmin rappeutumissairauksien laajan tautikirjon sekä hoidossa käytettävien lukemattomien ravintomolekyylien ja ravintotekijöiden vaikutukset. Potilaidentutkimuksessajahoidossaolennoudattanuttässäkirjassa esitettyjä ravitsemushoidon periaatteita ja menettelytapoja. Ruotsin Sosiaalihallitus on antanut vuonna 2006 mallin yksilöllisen ravitsemushoidon käytännön toteutuksesta (Socialstyrelsen 2006-12-19 Dnr.51 3216/2006). Itse asiassa […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Alumiini Alumiinikattiloita käytetään paljon niiden kevyen painon vuoksi. Alumiinista liukenee kuitenkin kaikkein herkimmin metalli-ioneja veteen ja varsinkin emäksisten liuosten käyttö lisää metalli-ionien liukoisuutta. Ruostumaton teräs Huomattavasti alumiinia parempi vaihtoehto on ruostumattomasta teräksestä valmistettu kattila. Haasteena tyypillisten teräskattiloiden kohdalla on, että suurin osa markkinoilla […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Funktionaalinen lääketiede tutkii ja hoitaa ihmistä kokonaisuutena. Siinä yhdistetään tietoja lääketieteen eri osa-alueista, biokemiasta, ravintotieteistä, kasvitieteestä, ekologiasta, perinnöllisyystieteestä, fysiologiasta ja myrkytysopista. Funktionaalisen lääketieteen perushoitomenetelmiä ovat: yksilöllisesti ohjatut ruokavaliomuutokset probioottinen hoito elimistön korjaustapahtumia tukevat ravintolisät liikunta stressinhallinta fytoterapeuttiset ja entsyymivalmisteet. Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta? Tilaa Kaarlo […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Tummaksi keitetty pakuritee on voimakkaasti emäksinen liuos. Tämä on hyvä huomioida pakuriteen keittämiseen käytetyn kattilan valitsemisessa, koska esimerkiksi kaikki metallikattilat vapauttavat haitallisia metalli-ioneja etenkin kuumetessaan happamien tai emäksisten liuosten yhteydessä. Suosi pakuriteen säännölliseen keittämiseen helposti saatavilla olevia Pyrex-lasikattiloita, keraamisia kattiloita tai jopa huippulaadukkaita […]
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Nykyisen käsityksen mukaan insuliiniresistenssi on merkittävin maksan rasvakertymien taustatekijä. Insuliiniresistenssiä aiheuttaa vyötärölle omenalihavuudeksi kertyvä rasva. Reisissä ja muualla lihaksissa lihomiseen liittyvä ylimääräinen rasva ei ole niin haitallista, koska se ei heikennä insuliinin toimintaa. NAFLD:n hoitoon on erittäin hyvä ja tärkeä lääkkeetön hoitokeino, sillä painonpudotus vähentää maksan rasvaa tehokkaasti. […]
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Alkoholi altistaa rasvamaksalle, jota esiintyy kuitenkin runsaasti ilman alkoholin käyttöäkin. Alkoholista tai lääkkeiden käytöstä riippumaton rasvamaksa eli NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) on länsimaissa yleisin krooninen maksasairaus. Sitä esiintyy 20−35 %:lla länsimaisista ihmisistä, suomalaisistakin ainakin viidesosalla. NAFLD merkitsee aluksi haitatonta rasvan kertymistä maksaan, mutta alkaa vuosien mittaan haitata […]
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Tavalliset maksakokeet antavat huonosti tietoa rasvamaksan olemassaolosta tai rasvan määrästä. Voitkin itse parhaiten arvioida maksasi rasvoittumisasteen peilin tai mittanauhan avulla, sillä vyötärölihavuuteen liittyy yleensä maksan rasvoittuminen. Kun miehen vyötärönympärys ylittää 94 cm, on todennäköistä, että rasvaa on ylimäärin myös maksassa. Naisella vastaava luku on 80 cm. Normaalipainoisen ja […]
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Rasvamaksan synnyssä ei välttämättä ole kysymys runsaasta rasvan syönnistä. Vähärasvainen tai rasvaton ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi olla pahin maksan rasvoittaja. Ruoan rasva ei siirry suoraan maksasoluihin, vaan kyseessä on solujen aineenvaihdunnan häiriö ja sen taustalla taas monenlaisia syitä. Suomalaisessa tutkimuksessa todettiin, että rasvoittunut maksa tuottaa normaalia […]