Artikkelit

  • Runsas alkoholinkäyttö rasvoittaa maksaa

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Maksasairauksien riski kasvaa, kun päivittäin nautitaan alkoholia 3−5 annosta tai enemmän (miehet sietävät isomman määrän kuin naiset) eli esimerkiksi 3 pientä lasillista viiniä tai 3 pulloa keskiolutta. Pienempikin määrä aiheuttaa haittaa aivoille. Vieläkin pienempi määrä voi aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä, joten raskaana olevalle mikään alkoholimäärä ei ole taatusti turvallinen. […]

    Read more

  • Potilaskohtainen hoito

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Lääketieteen periaatteisiin kuuluu, että hoidon tulisi kliinisten tutkimusten lisäksi aina, kun se vain on mahdollista, perustua laboratoriotutkimuksiin ja kuvantamis- ym. tutkimuksiin. Tätä periaatetta olen noudattanut potilastyössäni. Potilaan aikaisemmat sairaskertomukset, kysymäni esitiedot, omat kliiniset tutkimukseni, aikaisemmat ja uudet laboratoriotutkimukset (esim. pieni verenkuva, maksa- ja munuaisfunktiot, veren kolesterolit, […]

    Read more

  • Yleisin maksasairauksien aiheuttaja Suomessa on alkoholi

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Suomalaiset suhtautuvat alkoholiin yleisesti varsin suopeasti. Viini valtaa suomalaisetkin ruokapöydät, olutterassit täyttävät kaupunkien kesäiset kadut ja kunnon kesäjuhliin kuuluu aitaus, johon sulloudutaan iloiseen seurusteluun muovituopit käsissä. Päivälehtien sivuja ja bussipysäkkien mainostauluja täyttävät viinimainokset, jotka runollisin sanoin houkuttelevat aistimaan viinien hienostuneita aromeja. Punaviinin antioksidantti resveratroli tunnetaan terveyttä edistävistä vaikutuksistaan […]

    Read more

  • Potilaat tarvitsevat yksilöllisiä ravitsemushoitoja

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Antioksidanttiklinikalle tulevilla potilailla todetaan usein pienoisravintotekijöiden puutostiloja. Viime vuosina erityisesti D-vitamiinipitoisuudet ovat hälyttävän matalia myös potilailla, jotka ovat saaneet D-vitamiinilisiä. Puutetta esiintyy kaiken ikäisillä ja syitä voi olla monenlaisia. Nämä näkökohdat pätevät myös muihin ravintotekijöihin, joita kaikkia tarvitaan hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Ravitsemushoitoon perehtynyt lääkäri hoitaa potilaan yksilönä. […]

    Read more

  • Tasemittausten merkitys

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Koko maailman mittakaavassa pienoisravintotekijöiden laboratoriomittaukset olisivat hyvin tärkeitä, mutta lääkärit määräävät niitä valitettavan vähän. Vain puolessa prosentissa lääkäreiden tilaamista mittauksista analysoidaan pienoisravintotekijöitä. Antioksidanttina vaikuttavien pienoisravintotekijöiden, kuten vitamiinien, hivenaineiden ja rasvahappojen tasemittaukset ovat ainoa tapa paljastaa, kuinka yleisiä elimistölle välttämättömien pienoisravintotekijöiden puutostilat ovat ja kuinka merkittävä vaje […]

    Read more

  • Mahla

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Mahlan käyttäminen keväällä pakuriteen keittämiseen on jotain mistä pelkkä ajatus saa välittömästi leveän hymyn kasvoilleni. Keväisin yksi huikeimmista resepti-rutiineistani on keittää pitkään vahvaa pakuriteetä koivunmahlaa hyödyntäen. Annan teen kiehua pitkään ja lisään haihtuneen nesteen tilalle useiden tuntien ajan uutta mahlaa, jonka seurauksena minulla […]

    Read more

  • Kevät käyntiin -juoma

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Yksi huikeimmista tavoista hyödyntää keväällä takapihan parhaita antimia, on keittää mahlaan tai laadukkaaseen veteen vahva pakuritee, jota terästetään kevään pirteimmillä villiyrteillä. Anna lämpimän pakuriteen jäähtyä huoneenlämmössä tai myöhemmin jääkaapissa täysin viileäksi. Kaada tämän jälkeen tehosekoittimeen litra tummaa, viileää pakuriteetä. Lisää joukkoon 2 dl […]

    Read more

  • KOHTUULLINENKIN ALKOHOLINKÄYTTÖ ON JOSKUS LIIKAA

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Mikä kemikaali tappaa maailmassa vuosittain yli kolme miljoonaa ihmistä ja aiheuttaa eniten sairastumista ja onnettomuuksia? Se ei ole DDT tai dioksiini tai radon vaan alkoholi. Alkoholi on nautintoaine ja maksasolumyrkky. Näiden ääripäiden välillä luovitaan, kun mietitään sopivaa alkoholinkäyttöä. Kuva ihmisen sietokyvyn rajoissa pysyvästä alkoholimäärästä on hämärtynyt. Tätä kuvaa […]

    Read more

  • Lääke vai elämäntapamuutos?

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Lääketiede ja ravitsemustiede perustuvat tieteellisesti tutkittuun tietoon, johon myös näiden tieteiden edustajat perustavat työnsä. Tutkimusta tarvitaan, ja sen avulla ihmiskunta menee eteenpäin. Tutkimuksiin liittyy kuitenkin omat rajoituksensa. Joskus tieteellisyyden periaatetta noudatetaan niin tiukasti, että hoidon tarpeessa oleva jää vaille apua, kun auttavat keinot eivät kuulu tieteellisiin. Tällä hetkellä […]

    Read more

  • Antibioottejakin voidaan käyttää väärin

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Antibiootit ovat hyvä esimerkki väärin käytetyistä lääkkeistä. Niiden avulla on jäänyt henkiin moni vakaviin bakteeritulehduksiin sairastunut, mutta liiallisen käytön takia ne ovat menettämässä tehonsa. Varmuuden vuoksi -käytön välttäminen, immuniteetin vahvistaminen ja tulehdukselle altistavien tekijöiden (stressi, valvominen, virheellinen ruokavalio jne.) poistaminen olisivat säästäneet antibiootit todelliseen tarpeeseen ja estäneet resistenttien, […]

    Read more

  • Sivu 69 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!