Mahakatarri eli gastriitti

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta.

imageMahan limakalvon tulehdustila (gastritis) todetaan viime kädessä koepalan avulla. Krooninen gastriitti on iän myötä yleistyvä muutos, jonka hoidossa varhaisdiagnoosilla ja oikealla hoidolla on suuri merkitys.

Helikobakteerin aiheuttama mahakatarri on todennäköisesti yksi tavallisimmista bakteeriperäisistä kroonisista tulehduksista. Arviolta yli puolet maailman väestöstä sairastaa sitä. Se on kehitysmaissa selvästi yleisempi kuin teollisuusmaissa. Sen tartuntareitit ovat huonosti tunnettuja, ja infektio saattaa tarttua ihmisestä toiseen.

Runsas suolan käyttö, vitamiinien puutostilat ja tupakointi tunnetaan tekijöinä, jotka johtavat mahan limakalvon tulehdukseen ja surkastumiseen, atrofiseen gastriittiin. Hapon eritys vähenee varsinkin, kun vatsalaukun runko-osan limakalvo surkastuu.

Vuosien kuluessa helikobakteeri-infektio johtaa atrofiseen gastriittiin noin puolella sairastuneista. Myös mahalaukun eritystoiminnat kuten haponeritys ja hormonien eritys sekä sisäistekijän (intrinsic factor) ja B12-vitamiinin eritys häiriintyvät. Mahan limakalvon surkastuminen johtaa suolahapon erityksen vähenemiseen ja mahalaukun hapottomuuteen. Toisinaan kehittyy ns. autoimmuunigastriitti, jolla tarkoitetaan mahan runko-osan limakalvoon rajoittuvaa vaikeaasteista mahan limakalvon tulehdusta ja surkastumista. Se edeltää usein verennäivetystautia eli pernisiöösiä anemiaa. Mahalaukku on hapoton, kun happoa erittävät solut ovat täysin hävinneet. Tämä johtaa sisäistekijän puutteeseen, joka puolestaan aikaansaa B12-vitamiinin imeytymishäiriön ja anemian. Taipumus autoimmuunigastriittiin on usein perinnöllinen. Helikobakteeri-infektio saattaa laukaista sen synnyn, samoin amalgaamipaikoista irronnut elohopea. Huonokuntoisten ja iäkkäiden potilaiden pohjukaissuolen tai mahalaukun haavasta voidaan melko usein löytää hiiva, Candida albicans.

Runsaaseen suolahapon eritykseen liittyvä ns. peptinen ulkus on mahalaukussa tai pohjukaissuolessa todettu limakalvovaurio, joka läpäisee muscularis mucosae -kerroksen. Keskeinen taudille altistava tekijä on helikobakteeriin liittyvä krooninen mahakatarri. Oireena on useimmiten keskellä ylävatsaa esiintyvä syvä, tylppä, jäytävä tai polttava kipu, joka saattaa säteillä selkään tai hartioihin. Arviolta kolmasosa mahalaukku- ja pohjukaissuoliulkuksista on oireettomia, eikä ulkuksen paraneminen aina poista oireita. Noin 1–3 tuntia aterian jälkeen ilmenevä tyhjävatsakipua on pidetty tyypillisenä pohjukaissuolen ulkuksen oireena. Se saattaa lievittyä aterioinnilla tai happoa neutraloivilla lääkkeillä. Tätä kipua voi esiintyä myös toiminnallisen dyspepsian yhteydessä.

Kärsitkö sinä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai muista vatsa- ja suolistovaivoista tai sairauksista? Valitettavasti todella tehokasta apua näihin vaivoihin ei ole helppoa löytää.

Siksi voimmekin suurella ilolla suositella kymmeniä tuhansia potilaita hoitaneen Kaarlo Jaakkolan Ruoansulatus kuntoon kirjaa. Jo tuhannet potilaat ovat saaneet apua kirjasta ja nyt se onkin kaikkien aikojen parhaassa alennuksessa meillä viikon ajan. Tilaa Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kotiinkuljetettuna tästä!

Tilaa RUOANSULATUS KUNTOON RAVITSEMUSHOIDOLLA -kirja tästä!

Artikkelin © Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola