Tinktuuroiden valmistaminen

Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.

Alkoholiuutteiden valmistamiseen voi käyttää joko tuoreita tai kuivattuja rohdoskasveja. Tuore pakuri sisältää kuitenkin erittäin paljon nestettä, mikä laimentaa lopullista uutosta merkittävästi ja vaikeuttaa tarkempien uutteiden kohdalla alkoholipitoisuuden laskemista. Tämän vuoksi suosittelen lähtökohtaisesti valmistamaan alkoholiuutteita kuivista yrteistä, jos kyseessä ei ole jonkinlainen erityistilanne.

  1. Kaada lasipurkin pohjalle valitsemasi määrä jauhettua pakuria. Voit halutessasi hyödyntää joko kuivaa pakurijauhetta tai teen keittämisen seurauksena kattilan pohjalle laskeutunutta märkää sakkaa.
  2. Kaada pakurijauheen päälle haluamasi määrä alkoholia. Tyypillisesti haluttu suhde rohdoskasvien ja alkoholin välillä on 1:2–1:5 (myytävissä tuotteissa yleensä 1:4 tai 1:5). Esimerkiksi lisätessäsi purkin pohjalle 1/2 dl pakurijauhetta, kaada purkkiin 1–2,5 dl alkoholia. Uutoksen valmistamiseen kannattaa hyödyntää 40–60 % (tai vahvempaa) alkoholia. Vahvimmat Alkon valikoimasta löytyvät alkoholit ovat 60 prosenttisia (esim. Pohjanpoika). Huomioi myös, että esimerkiksi 40 % vodka koostuu alkoholin lisäksi 60 %:sti vedestä, jonka johdosta tinktuuroihin liukenee aina myös jonkin verran pakurin sisältämiä vesiliukoisia yhdisteitä. Suosi tinktuuroiden vamistamiseen aina mahdollisimman puhdasta ja lasipulloon pakattua alkoholia.
  3. Ravista uutosta 1–2 kertaa päivässä seuraavien viikkojen ajan. Suurin osa yrttilääkinnän asiantuntijoista suosittelee alkoholiuuton ajaksi minimissään yhden kuukauden (kuun kierron) sykliä. Perinteinen tapa on ollut aloittaa uutto uuden kuun aikaan ja siivilöidä valmis uutos täydenkuun aikaan, jolloin nesteen on uskottu sisältävän eniten vaikuttavia ainesosia. Lähtökohtaisesti tinktuuraa on hyvä uuttaa vähitään 2 viikkoa, jonka jälkeen se on valmis siivilöitäväksi.
  4. Siivilöi valmis uutos ja säilö tarvittaessa pienempiin purkkeihin, kuten pipettipulloihin – helpompaa käyttöä varten. Tinktuuroiden puristamiseen on olemassa erillisiä puristinlaitteita myös kotikäyttöön, mutta vahvat ranteet ja harsokangas ajavat hyvin saman asian. Valmis tinktuura säilyy hyvänä vähintään 2–3 vuotta.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Jaakko Halmetojan kirjoittama Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan -15% edullisemmin tänään koodilla ”pakuri”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”pakuri” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus aktivoituu.

© Mividata Oy ja Jaakko Halmetoja