Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Suoliston bakteerikannan sekä muiden mikrobien haitalliset muutokset eli dysbioosi aiheuttaa mahasuolikanavan toiminnan häiriöitä. Suoliston bakteerien lukumäärä yksin paksusuolessa on suurempi kuin 100 miljardia. Luku on suurempi kuin solujen kokonaismäärä ihmiskehossa. Kun maitohappobakteereja, probiootteja, on suolistossa riittävästi, ne ylläpitävät suoliston immuunipuolustusta. Terve mikrobisto voi muuttaa teollisen ruoan ja lääkkeiden kemiallista koostumusta, tuottaa tai hajottaa […]
-
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Tunnistaminen Puunmyötäisen pakurikasvannaisen pinta on mureneva ja väriltään pikimusta. Pakurin sisäpinta on väriltään kahvinruskea, oranssin – vivahteinen ja koostumukseltaan korkkimainen. Talvella jäätyneen pakurin irroittaminen saattaa vaatia enemmän töitä, mutta yleensä kasvannainen irtoaa puusta suhteellisen kevyesti napauttamalla. Pakuri on helppo tunnistaa ja lajikkeesta on […]
-
Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden perustaja Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Suoliston hermosto on rakenteellisesti ja toiminnallisesti niin hyvin kehittynyt ja itsenäinen, että sitä voidaan pitää elimistön ”kakkosaivoina”. Suoliston hermosto toimii suurelta osin aivoista riippumatta, mutta sillä on monia yhteneväisyyksiä aivojen kanssa. Pelkästään ihmisen ohutsuolessa on 100 miljoonaa hermosolua eli ainakin yhtä paljon kuin selkäytimessä. Kuten aivoissa, siellä vaikuttaa yli 30 […]
-
Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden lääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Suoliston limakalvojen eheyteen vaikuttavat monet tekijät, erityisesti perimä, ravinto ja elimistön yleinen myrkkykuormitus. Ravintoaineet ja niiden kyky imeytyä vaikuttavat suoliston limakalvoihin. Suoliston toiminnalle tärkeää on suolen limakalvon uusiutuminen, mihin tarvitaan hyvää pienoisravintotekijöiden tasapainoa. Pienoisravintotekijöitä ovat mm. hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot. Ympäristöstä tulevat ja elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruoansulatuskanavan tilaa ja […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. ELIMISTÖN MYRKKYKUORMA KOETTELEE MAKSAA Ruoansulatuskanava ja maksa yhdessä suojaavat koko elimistöä haitallisia aineita vastaan. Maksan myrkynpoistojärjestelmä tekee vaarattomiksi elimistölle vieraita kemikaaleja ja aineenvaihduntatuotteita. Jos suoliston limakalvo vaurioituu, suolen sisällössä olevat haitalliset aineet saattavat imeytyä elimistöön. Maksan toimintahäiriöt ylikuormittavat elimistön ylläpito- ja puhdistusjärjestelmää. Seurauksena on krooninen hapetusstressi […]
-
Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden lääkäri Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Mahasuolikanavan häiriöt ovat yleisiä, usein kiusallisia ja suorastaan invalidisoivia. Potilaille sanotaan usein, että kyseessä ei ole mitään vakavaa, mutta useimmat potilaat eivät tällaista vastausta hyväksy. Lääkkeellinen ravitsemushoito tuo usein avun. Toiminnallisia mahasuolikanavan häiriöitä ovat • nielemishäiriö • ei-sydänperäiset rintakivut, • toiminnallinen ylävatsavaiva • sappiteiden supisteluhäiriöt • toiminnallinen ummetus […]
-
Tämä johdanto on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. JOHDANTO Tämä kirja on tarkoitettu jokaiselle, joka on kiinnostunut ravitsemuksesta ja terveydestä. Vatsa kuntoon tarjoaa käytännön kokemuksia ja lääketieteellistä tietoa ruoansulatuselimistön sairauksien ja vaivojen hoidosta ravitsemushoidolla biologisen eli funktionaalisen lääkinnän keinoin. Ravitsemushoitoa kutsutaan myös tukihoidoksi tai yleisemmin antioksidanttihoidoksi. Sillä tarkoitetaan lääkehoitoa sellaisilla vitamiineilla, hivenaineilla, rasvahapoilla, fosfolipideillä, aminohapoilla ja luonnonlääkkeillä, jotka suojaavat tai korjaavat soluja. […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Kirjan hoitoesimerkit julkaistaan asianomaisten potilaiden kirjallisella luvalla. Tapausselostuksia on lyhennetty ja tunnistettavat tiedot poistettu. Ärtynyt suoli rauhoittui Potilas tuli syksyllä 2007 vastaanotolle yli 10 vuotta kestäneiden vatsa- ja suolistovaivojen vuoksi. Hän oli poistanut ravinnostaan vehnätuotteet. Dieettimuutoksista huolimatta suolisto-oireet eivät oleellisesti parantuneet. Vatsavaivat olivat lähinnä ilmavaivoja sekä […]
-
Pakurista on viime vuosina hioutunut varsinkin terveystietoisten ihmisten korvissa varsin tavallinen termi. Lapissa käynnissä oleva, kotimainen pakurikäävän viljelyprojekti on saanut kuluneen vuoden aikana myös palstatilaa valtamedian uutisoinnissa ja Itä-Suomen Yliopisto tutkii aihetta myös terveysvaikutusten näkökulmasta. Allekirjoittanut on enemmän kuin tyytyväinen metsiemme kultakimpaleen henkiinherättelyyn. Tässä artikkelissa tahdon kirkastaa kaksi ajatusta. Ensinnäkin – pakuri ja pakurikääpä ovat kaksi eri asiaa. Pakurikääpä […]
-
Tämä artikkeli on toteutettu mainosyhteistyönä Biomedin kanssa. Pellavatuotteet rouheena tai rakeena ovat varsinainen terveyspommi, jota kavahtavat niin ummetus sekä kohonnut verensokeri ja ne ovat hyväksi myös kolesteroli ja rasva-arvojen hallintaan. Tuoreet marjat tai kuivatut marjajauheet ovat korvaamaton lisä, sillä niiden sisältämät aineet hoitavat suolistoa ja estävät jopa tulehduksia. Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän kuitua Pellavansiemenrouhe käytettynä marjojen kanssa […]