Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Jokainen tarvitsee ravinnon antioksidantteja pitämään yllä kehon normaaleja toimintoja ja terveyttä. Haitallisia hapettumisreaktioita eli elimistön pilaantumista ja härskiintymistä ehkäisevät vitamiinit, kivennäisaineet, polyfenolit ja muut kasvikunnan tuotteiden fytokemikaalit ovat välttämättömiä myös maksan kaikille toiminnoille. Tunnettuja ja paljon terveyslehdissä palstatilaa saavia antioksidanttilähteitä ovat vihreä tee, punaviini, tumma suklaa ja monenlaiset […]
-
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Vitamiinit ja kivennäisaineet – mitä nämä sanat tuovat mieleen? Terveellisen ruoan sisältämiä elämälle välttämättömiä aineita? Vai lisäravinteita, joita mainosten mukaan tarvitaan runsain määrin, mutta joiden tarpeesta ollaan hämmentävän erimielisiä. Vitamiinit ovat elämän eliksiirejä, ihmeaineita. Ensimmäiset vitamiinit tunnistettiin ravinnosta 1800-luvulla, ja luultiin, että kaikki ravinnon salaisuudet oli selvitetty. Sitruunasta […]
-
Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Kiinnostus dieettikokeiluihin näkyy proteiinin käytössä. Proteiinit eli valkuaisaineet ovat koko kehon rakennusaineita ja niitä tarvitaan myös entsyymien, vasta-aineiden, hormonien, hermovälittäjäaineiden ym. tärkeiden aineiden muodostumiseen. Välttämättömiä aineita siis. Proteiinit koostuvat aminohapoista, joista osa täytyy saada ruoasta, osan maksa valmistaa ravinnon aminohapoista. Proteiineja saadaan pienin määrin kaikista luonnollisista ruoka-aineista, mutta merkittävästi […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakuria ja taulakääpää on käytetty tulen sytyttämiseen ja -hallintaan eri puolilla maailmaa huomattavasti lääkinnällistä tai ravitsemuksellista käyttöä pidempään. Tämä johtuu kääpien sisäosien uniikeista syttymis- ja kytemisominaisuuksista. On mielestäni uskomatonta, että luonnossa on raaka-aineita, joiden avulla voit sytyttää tulen jo yksittäistä pientä kipinää hyödyntäen. […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Sekoita 1 osa karkeaa pakurirouhetta ja 4 osaa tuoretta koivun- mahlaa. Sulje astia ja anna käydä 2 vuorokautta huoneenlämmössä valolta suojattuna. Siivilöi neste kaksinkertaisen harsokankaan läpi puristellen kääpäsakkaa. Juoma on jo tässä vaiheessa valmista nautittavaksi, mutta pullotettaessa kannattaa lisätä joka pulloon yksi mustaherukan […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. 10 l laimeaa pakuriteetä 1 kg kotimaista hunajaa 5 sitruunaa viipaleina 1/2 tl luomuhiivaa (Rapunzel) 5-10 rusinaa tai goji-marjaa/pullo Anna siman käydä huoneenlämmössä suuressa kattilassa, lasiastiassa tai hapatusruukussa kannen alla 1 ,5–2 päivää ennen kuin pullotat sen. Siivilöi sima ennen pullotusta. Laita jokaiseen […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Valitse hapatukseen käytettävä astia ja hauduta vahvahkoa pakuriteetä 1/5 astian tilavuudesta. Sekoita nesteeseen 7–15 g/litra (puoli/ruokalusikallinen) kiteistä suolaa ja anna jäähtyä. Kerää aurinkoisella säällä maitohorsman (Epilobium angustifolium), nokkosen (Urtica dioica) ja vadelman (Rubus idaeus) nuoria kevätversoja. Reseptiin voi hyvin soveltaa vaihtelun vuoksi vaikkapa […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Valmista litra keskivahvaa pakuriteetä. Lisää tehosekoittimeen pakuritee ja 3 dl valitsemiasi siemeniä tai pähkinöitä. Sekoita siemenet tai pähkinät sekaisin pakuriteen kanssa ja siivilöi kuitu pois käyttäen tiheäsilmäistä siivilää tai harsokangasta. Lisää joukkoon 2 000–3 000 mg laadukkaita probiootteja eli maitohappobakteereita (avaa kapselit juoman […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta. Eräs merkittävimpiä dysbioosia aiheuttavia tekijöitä on väärä ravinto. Länsimaissa paljon käytetty teollisesti valmistettu ruoka alistaa dysbioosille. Yleisesti on tiedossa, että virvoitusjuomien ja makeisten sokeri, valkoisista vehnäjauhoista valmistetut tuotteet ja runsaasti lisäaineita sisältävä valmisruokien pitkäaikainen käyttö ovat riski suoliston ja koko ihmisen terveydelle. Kun käytetään paljon […]
-
Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >> Antibioottihoidon lisäksi useiden lääkkeiden, kuten kortisonin, ehkäisytablettien, muiden hormonivalmisteiden sekä suolahapon estäjävalmisteiden käyttö saattaa aiheuttaa suoliston dysbioosia. Mahalaukun suolahapon heikentynyt eritys tai pitkään jatkunut mahalaukun suolahapon tuotantoa ehkäisevä lääkitys altistavat dysbioosille. Mahalaukun heikentynyt kyky tuottaa suolahappoa tai […]