Vanhastaan lääkekasveja on käytetty sellaisenaan, tuoreina. Näin voidaan tehdä silloin, kun kasvia on saatavilla. Tuoreet kasvit eivät säily pitkään. Osaksi tästä syystä aikojen kuluessa on kehitetty erilaisia säilyviä yrttivalmisteita. Valmisteiden vaikutus saattaa olla erilainen kuin tuoreen kasvin vaikutus; joissain tapauksissa valmisteet ovat tehokkaampiakin. Karkeasti voidaan erottaa neljä lääkeyrttien käyttömuotoa: haudejuoma eli yrttitee alkoholipohjainen uute eli tinktuura yrttimehu jauhe […]
-
-
Ravintolisien käyttö vanhusten hoitolaitoksissa, sairaaloissa ja laajemminkin parantaa elämänlaatua ja säästää merkittävästi yhteiskunnan kustannuksia, osoittaa arvostettujen englantilaisten, irlantilaisten, italialaisten ja saksalaisten tutkimuslaitosten yhteinen raportti (Clinical Nutrition 2015). Muut uudet terveystaloustutkimukset vahvistavat näitä tietoja. Kustannustehokkaimpia ravintolisiä ovat olleet D-vitamiini ja kalaöljy. Tämä laaja kansainvälinen tutkimus selvitti ravintolisien käytön kustannus-hyötysuhdetta ja taloudellisia vaikutuksia laitoshoidossa olevilla ihmisillä. Tiedot […]
-
Antioksidanttihoito laajassa mielessä tarkoittaa lääkehoitoa sellaisilla vitamiineilla, hivenaineilla, rasvahapoilla, aminohapoilla ja luonnonlääkkeillä, joilla on solujen rakenteita suojaava vaikutus. Hoidon laajuudesta, käytetyistä valmisteista, annoksista ja lääkityksen yksityiskohdista ollaan edelleenkin eri mieltä. Vitamiinien ja kivennäisaineiden päiväannokset ovat kuitenkin useimmiten paljon suurempia kuin saantisuositukset. Antioksidanttihoidoissa on kiistelty mm. siitä, pitääkö potilaalle antaa vain niitä aineita, joiden puutteesta on […]
-
Ruokavalio Ravinnolla on todella suuri merkitys ulkustaudinkin kohdalla. Syödään pieniä aterioita tasaisesti pitkin päivää (Duodecimin ravitsemustieteen kirjassa taas suositellaan ihanteelliseksi ateriamääräksi kolmea päivässä ja aterioiden välillä mahdollisesti esiintyvät oireet tulisi hoitaa happoa neutraloivalla lääkkellä). Ruokavalion on tärkeää olla alussa helposti sulavassa muodossa (puurot, keitot, pirtelöt), syödään kasvikset kypsennettynä. Käytetään vain pieni määrä maustamattomia hapanmaitotuotteita. Jotkut […]
-
Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä […]
-
Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä […]
-
Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8-72 h välein. Ummetus on kyseessä, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Virallinen käsitys on siis se, että suoliston toiminta voi vaihdella todella paljon yksilötasolla ja normaalia on, että suolisto toimii välillä kolme kertaa päivässä – kolme […]
-
Kuitua ovat ravinnon sulamattomat osat, joita paksusuolen bakteerit kuitenkin voivat hajottaa ja käyttää ravinnokseen. Mitä enemmän ruokamme sisältää ravintokuitua, sitä suurempi on ulosteen määrä ja sitä pienempi on riski sairastua moniin ruoansulatuskanavan sairauksiin. Kuidun puute johtaa usein ummetukseen ja muihin kroonisiin suolistovaivoihin, mutta kuidulla on ennaltaehkäisevä vaikutus moniin muihinkin sairauksiin (sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, sappikivitauti, […]
-
Sekä pienillä että isoilla ihmisillä on tai ainakin pitäisi olla elimistössä suuri joukko terveyttä edistäviä, probioottisia bakteereja. Ihomme ja limakalvomme ovat niiden kasvualustana, jossa ne hyödyttävät ihmistä monin tavoin. Bakteereilla on tärkeä merkitys sekä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa että sairauksien hoidossa, koska niillä on hyvin moninaisia tehtäviä elimistössä. Hyvät suolistobakteerit esimerkiksi suojelevat meitä suolistovaivoilta ja […]
-
Tutkimusten mukaan omega-3 kalaöljyjen saanti ravinnon mukana tai ravintolisinä vähentää merkitsevästi sydänverisuonisairauksien syntymistä. Useimmat väestötason tutkimukset osoittavat vähentynyttä yleistä kuolleisuutta, vähentyneitä sydänkuolemia ja sydäninfarkteja. Selviä hyötyvaikutuksia on havaittu myös henkilöillä, joilla jo on jokin sydänsairaus. Kliiniset tutkimukset osoittavat selkeästi, että kalaöljy-ravintolisien käyttö vähintään 6 kk ajan vähentää sydänkuolemien määrää 9 %:lla ja sepelvaltimosairauksia 18%:lla henkilöillä, […]