Artikkelit

  • Tinktuuran vahvuus

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. 50 vuotta sitten venäläiset tutkijat suosittelivat pakuritinktuuran valmistamista suhteella 1:10 ja säilömään uutoksen vain 10 % etanolia sisältävänä tinktuurana. Aktiivisten ainesosien pitoisuus lopullisessa uutoksessa on heidän mukaansa 2–2,3 %. Alkoholi toimii tinktuuroissa tyypillisesti liuottimen lisäksi säilöntäaineena. Pitkän säilyvyyden varmistamiseksi tinktuuroiden alkoholipitoisuus on hyvä […]

    Read more

  • 2000-luvun ravitsemushoidon tavoitteet ja toteutusmalli

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Seuraava teksti on referaatti mallista, joka on Ruotsin Sosiaalihallituksen ehdotus yksilöllisen ravitsemushoidon käytännön toteutuksesta: Ihmisen hyvä ravitsemustila on edellytys hyvälle kasvulle, sairauksien ennalta ehkäisylle ja terveyden palautumiselle. Kaikilla ihmisillä on oikeus saada asianmukaista ravitsemushoitoa, jossa otetaan huomioon yksilö, biologinen erilaisuus, sairauksien erilaiset taustatekijät ja yksilöllinen vaurioitumisaste […]

    Read more

  • Onko mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka terveellistä?

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Tässä asiassa referoin ravintoterapeutti Sinikka Pakemanin artikkelia. Hän puolestaan on perehtynyt sveitsiläisen Hans Ulrich Hertelin tutkimuksiin ja haastatellut häntä artikkelia varten. Mikroaaltouunissa ruoka lämpiää sisältä ulospäin eikä päinvastoin kuten tavallisessa ruoanvalmistuksessa. Koska luonnossa omat säteilykentät ovat miljoona kertaa heikommat kuin teknisesti tuotetut kentät, ylimääräinen keinotekoinen säteily […]

    Read more

  • E-vitamiini – pitkän iän, terveyden ja hedelmällisyyden salaisuus

    E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka pitää yllä solukalvon rakennetta ja toimii antioksidanttina eli sen tehtävä on niin elimistömme soluissa, kuin ravintolisissä sekä ruoka-aineissa suojata kaikkia rasva-aineita hapettumiselta eli härskiintymiseltä. Korkeasta kolesterolista kärsivien kannattaakin huolehtia päivittäisestä E-vitamiinin saannista koska se on tärkein kolesterolin hapettumisen estäjä ja estää myös verihiutaleiden paakkuuntumista veressä ja pitää verisuonien seinämät kunnossa. E-vitamiinia on runsaasti happipitoisissa […]

    Read more

  • MIHIN KAIKKEEN MAKSA LIITTYYKÄÄN?

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Suurena aineenvaihdunnan säätelykeskuksena maksa liittyy moneen sairauteen ja vaivaan varsinaisten maksasairauksien lisäksi. Moni kehon ongelmatilanne helpottuu tai paranee kohentamalla maksan toimintatehoa ja puhdistamalla kehoa. Maksan ongelmat voivat ilmetä iholla Iho-ongelmat kertovat usein, että heikko maksa siirtää osan eritystoiminnasta ihon kannettavaksi. Jos maksa ei pysty puhdistamaan verta riittävästi, kuona-aineet […]

    Read more

  • Tinktuuroiden valmistaminen blenderillä

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Blenderi eli tehosekoitin on kätevä väline isompien tinktuuramäärien valmistamiseen, varsinkin jos uutettavat raaka-aineet ovat valmistuksen alkuvaiheessa isoina palasina tai rouheena. Lisää blenderin pohjalle kuivatut pakurin (tai muiden lääkinnällisten sienten) palaset ja kaada alkoholi päälle. Sekoittaminen blenderillä lisää käytettävien yrttien pinta-alaa ja tehostaa näin […]

    Read more

  • SYÖPÄKIN LIITTYY MAKSAN HUONOON TOIMINTAAN

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Ei ole syöpää, ellei maksan ja haiman toiminta ole huonoa, totesi arvostettu tohtori Vogel kirjassaan ”Maksa terveyden säätelijänä”. Syöpä yleistyy kaikkialla maailmassa. Tämä johtuu osittain eliniän pitenemisestä, mutta suurelta osin elintavoista. Rinta-, eturauhas-, keuhko- ja paksusuolen syöpä ovat yleisimpiä syöpiämme, koska länsimainen elämäntapa altistaa niille. Maksan puhdistustyö kohdistuu myös […]

    Read more

  • Tinktuuroiden valmistaminen

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Alkoholiuutteiden valmistamiseen voi käyttää joko tuoreita tai kuivattuja rohdoskasveja. Tuore pakuri sisältää kuitenkin erittäin paljon nestettä, mikä laimentaa lopullista uutosta merkittävästi ja vaikeuttaa tarkempien uutteiden kohdalla alkoholipitoisuuden laskemista. Tämän vuoksi suosittelen lähtökohtaisesti valmistamaan alkoholiuutteita kuivista yrteistä, jos kyseessä ei ole jonkinlainen erityistilanne. Kaada […]

    Read more

  • RUOKAVALIO HOITAA MYÖS HEPATIITTIA SAIRASTAVAA

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Hepatiitit ovat virusten tai alkoholin, joskus myös lääkkeiden, myrkytysten, autoimmuunisairauden tai huonon ruokavalion aiheuttamia maksan tulehduksia. Virushepatiitit ovat alkoholimaksasairauksien jälkeen merkittävimmät kroonisten maksasairauksien aiheuttajat. Hepatiitin oireet seuraavat maksan toiminnan häiriintymisestä: ruokahaluttomuutta, pahoinvointia, ihon ja silmänvalkuaisten kellertävä väri, virtsan tummuminen. Yleensä sanotaan, että mistään ruokavaliosta ei ole apua hepatiiteissa. […]

    Read more

  • Pakuri ja alkoholiuutteet

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Etanolin tai metanolin avulla pakurista saadaan uutettua veteen liukenemattomat, poolittomat yhdisteet, kuten betuliinihappo, betuliini, superoksididismutaasi (SOD) ja monet eri sterolit. Alkoholiuutteiden valmistamista käytetään tyypillisesti toisena askeleena ensin suoritetun vesiuutoksen jälkeen, teehen liukenemattomien arvokkaiden raaka-aineiden hyödyntämiseksi. Pakurin kuumavesiuuttaminen ennen alkoholiuuttamista on järkevää, jotta korkeat […]

    Read more

  • Sivu 64 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!