Artikkelit

  • Lisää yrttimausteita ruokiin

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Valtaosa suomalaisista syö mausteita määrällisesti kovin vähän ja sellaisessa muodossa, että terveysvaikutukset jäävät vähäisiksi. Jotta tarkoituksenmukainen ja edullinen vaikutus saadaan aikaan, tulisi mauste väkevöidä tavalla tai toisella. Saksan lääkintäviranomaiset suosittelevat päivittäiseksi yrttiannokseksi 3–6 grammaa minttua, sitruunamelissaa 0.5–4.5 g, timjamia 1–2 g, anista 3 g, fenkolia 5–7 […]

    Read more

  • Kaikilla on oikeus ravitsemushoitoon

    Tämä artikkeli on ote Antioksidanttiklinikoiden perustaja Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Kasvuvaiheessa hyvä ravitsemus varmistaa kasvun edellytykset ja estää puutossairauksien kehittymisen. Sairastuminen voi muuttaa ihmisen koko ravitsemustilanteen ja ravitsemuksen tarpeet, joten säännöllinen ravitsemuksen seuranta on aiheellista. Nämä energia- ja ravitsemustarpeiden muutokset on otettava huomioon ruoan koostumuksessa. Yksilöllisesti sopivan ruokavalion määrääminen sairaudenhoidossa vaatii erikoistietoja ja -taitoja. […]

    Read more

  • Käytä rasvoja monipuolisesti

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Monet ravitsemustieteilijät hyväksyvät, että tulisi syödä noin kolmasosa energia-aineista rasvojen muodossa. Mielipiteet siitä, minkälaisia rasvoja pitäisi suosia, vaihtelevat. Monet haluavat korostaa, että tyydyttyneitä rasvoja ei käytettäisi. Oma käsitykseni on, että riippuen päivittäisestä energian kulutuksesta tyydytettyjä rasvoja tulisi olla noin kolmasosa, monoeeneja (yksinkertaisesti tyydytettyjä rasvoja) kolmasosa ja […]

    Read more

  • Alkoholin riskikäyttö riittää maksakirroosin syntyyn

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Suomessa alkoholin aiheuttamaan maksakirroosiin menehtyy yli 1 000 ihmistä vuosittain. Alkoholikirroosiin kuolleiden määrä on kaksinkertaistunut runsaassa kymmenessä vuodessa. Alkoholimaksakirroosi kehittyy noin kymmenen vuoden runsaan ja säännöllisen alkoholinkäytön jälkeen. Kirroosin kehittyminen ei kuitenkaan vaadi rappioalkoholismia, vaan ”normaali riskikäyttö” riittää, varsinkin yhdistettynä ylipainoon. Kirroosiin sairastuminen lisääntyy selvästi, jos päivittäinen alkoholinkulutus […]

    Read more

  • SUOMI ON MAKSAKIRROOSIN KÄRKIMAA

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Pitkään jatkunut hoitamaton maksasairaus johtaa maksakirroosiin, olipa taustalla infektio, autoimmuunisairaus, aineenvaihduntahäiriö tai alkoholin liikakäyttö. Noin 90 % maksakirrooseista johtuu alkoholista. Maksasolujen ja sinusoidien väliin jäävän tilan solut, liposyytit, tuottavat solunulkoisia proteiineja, joiden tuotanto ja hajoaminen ovat terveessä maksassa tasapainossa. Proteiinien tuotanto kiihtyy alkoholin aineenvaihduntatuotteen, asetaldehydin ja rasvojen peroksidaatiotuotteiden […]

    Read more

  • Käyttömäärät ja suositukset, osa 2/2

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Lisää kattilaan 1 rkl pakuria (jauheena tai rouheena) jokaista vesilitraa kohti. Esimerkiksi 2 rkl / 2 litraa. Keitä ja hauduta uutosta korkeassa lämpötilassa (80–100 °C) kymmenestä minuutista useampaan tuntiin. Tarkkaile kellon sijasta uutoksen väriä. Pakuritee on valmista, kun sen väri on tummanruskean ja […]

    Read more

  • Käyttömäärät ja suositukset, osa 1/2

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Perinteisesti vahvaa pakuriteetä on suositeltu nautittavaksi 3 kupillista vuorokaudessa, 30 min ennen aterioita. Nykyisin teetä on helppo nauttia myös isompia määriä käytännöllisesti, esimerkiksi hyödyntämällä 1 litra pakuriteetä päivittäisen pirtelön pohjaneesteenä. ”But they charge a lot, fifteen roubles a kilogram, and you need six […]

    Read more

  • Huomioita nykyravinnosta – Liiallinen suolan käyttö

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Suomalainen ravinto-oppi on tähän asti ollut paljolti taistelua liiallista ruokasuolan saantia vastaan. Suomalainen farmakologian professori Heikki Karppanen on keksintöjensä ja patentointiensa kautta osaltaan ratkaissut tätä taistelua. Karppasen mukaan markkinoilla olevissa yrttisuoloissa on tavallisesti 80 % ja jopa 95 % tavallista suolaa, sitruunapippurissakin on puolet tavallista suolaa. […]

    Read more

  • Huomioita nykyravinnosta – Valkoisesta sokerista täyssokeriin

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Monissa teollisuusmaissa sokerin kulutus on nykyisin lähes 50 kg henkilöä kohti vuodessa. Nautitusta sokerista on ”näkymätöntä” 75–80 prosenttia. Sitä on runsaasti monissa jalostetuissa elintarvikkeissa kuten leikkeissä, pitsassa, soija- kastikkeessa, lihaliemikuutioissa, kastikkeissa ja majoneesissa. Elintarviketeollisuus käyttää raaka-aineenaan nimenomaan halpaa ja teollisiin prosesseihin käyttökelpoista valkoista sokeria. Raffinoitu valkoinen […]

    Read more

  • MAKSATULEHDUKSEEN APUA ANTIOKSIDANTEISTA?

    Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta. Maksaan kertynyt ylimääräinen rasva haittaa maksasolujen toimintaa, ja tauti saattaa edetä tulehdukseksi. Rasvamaksatulehdus eli steatohepatiitti (NASH eli non-alcoholic steatohepatitis) kehittyy noin kymmenelle prosentille rasvamaksan yhteydessä. Useat tutkimukset osoittavat, että rasvamaksan tulehtumiseen liittyy oksidatiivinen stressi eli haitallisia hapettumisreaktioita, jotka kuluttavat maksan tärkeitä antioksidanttientsyymejä, glutationia ja E-vitamiinia. NASH-potilailla on todettu E-vitamiinin […]

    Read more

  • Sivu 65 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!