Artikkelit

  • Yksilölliset D-vitamiinin tarpeet

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Suhteellisen harva elintarvike sisältää D-vitamiinia. Vuosikymmenien ajan ruokalusikallinen (15 ml) kalanmaksaöljyä on sisältänyt 15 μg D-vitamiinia. Markkinoille tulleissa valmisteissa D- ja A-vitamiinimääriä on vähennetty kolmasosaan. Rasvainen kala sisältää jonkin verran D-vitamiinia. Maito ja eräät elintarviketeollisuuden tuotteet, joita on rikastettu D-vitamiinilla, ovat vain vähäinen lähde. Voi sisältää […]

    Read more

  • Varmista D-vitamiinin saanti

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. On tärkeää jo lapsuudessa varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti. Valitettavasti yleiset D-vitamiinin saantisuositukset ovat vuosikymmenien aikana pysyneet matalina. Niinpä vaarana voi olla, että nykyiset suositukset kattavat vain osittain D-vitamiinitarvetta. Aikuisilla luuston puutossairautta kutsutaan osteomalasiaksi, jolloin luun tiheys erityisesti selkärangassa, lantiossa ja alaraajoissa vähenee. Potilas voi tuntea kipuja […]

    Read more

  • Aurinko herättää D-vitamiinin

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Vatsa kuntoon kirjasta. Kun kasvoille kohdistuu kesäistä auringonvaloa 3 tunnin ajan, muodostuu 10 mikrogrammaa (10 μg) D-vitamiinia. Jos muutkin ihonosat ovat auringonvalossa, D-vitamiinituotanto lisääntyy olennaisesti. Kuitenkin elämäntyyli, ihonväri, ilman epäpuhtaudet, maantieteelliset syyt ja otsonipitoisuudet vaikuttavat huomattavasti siihen, kuinka paljon D-vitamiinia ihossa muodostuu. Tummaihoiset ihmiset eivät muodosta yhtä paljon D-vitamiinia […]

    Read more

  • Pakurin eri käyttötavat

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta.   Yksi erittäin keskeinen periaate käytännössä kaikissa eri kasvilääkintäjärjestelmissä ympäri maailmaa on ollut seuraavaa: Sinun tulee syödä yrttisi, jotta ne pääsevät vaikuttamaan. Lause saattaa kuulostaa hassulta, mutta fakta on, että käyttömukavuus on kaikista tärkein rohdoskasvin yksittäinen ominaisuus. Tämä on myös ehdottomasti keskeisin syy […]

    Read more

  • Pakurikääpä puun suojelijana

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Sienitutkija Paul Stamets mainitsee teoksessaan Mycellium Running (2005) tapauksesta, jossa quebecciläisen kastanja-arboristi oli parantanut parasiittisen sienen (Cryphonectria parasitica) vaurioittaman kastanjapuun pakurikäävän avulla. Mies oli murskannut pakuria pieneksi jauheeksi ja sekoittanut siitä veden kanssa taikinamaista massaa. Tämän jälkeen hän oli levittänyt massan puun vaurioituneiden […]

    Read more

  • Pakurikäävän viljely

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakurikääpää voidaan myös viljellä. Pääasiallisena kasvualustana käytetään tyypillisesti ruskeaa luomuriisiä, joskin pakurikäävän on todettu kasvavan parhaiten peruna-dekstroosin ja agar agarin sekoituksessa. Koreassa pakurin viljelyssä on havaittu, että infektoiduista koivuista voidaan saada pieniä pakureita (halkaisijaltaan 3–5 cm) noin 30 kuukauden kuluessa. Pakurikäävän sienirihmastoa on […]

    Read more

  • Pakurin keräämisen vaikutus ekosysteemiin

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Pakurikääpää on usein kutsuttu puun syöväksi, joka vähitellen tappaa tartuttamansa isäntäpuun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että voimme huoletta kerätä pakureita miten haluamme ja kohdella kuolevaa isäntäpuuta piittamattomasti. Maailmanlaajuisesti monia rohdoskasveja on kerätty vuosikymmenten ajan liikaa niiden luontaisiin esiintymiin nähden, mikä on […]

    Read more

  • Sammuta matala-asteinen tulehdus

    Kirjoittaja: Annika Havaste, FLT ravintovalmentaja®. Lääketieteen hyvin tuntemasta matala-asteisesta tulehduksesta ei juuri puhuta, mutta sen tiedetään vaikuttavan lähes kaikkien sairauksien taustalla. Matala-asteisen tulehduksen voi todeta herkän CRP:n (hs-CRP) verikokeella. Kytevän, matala-asteisen eli hiljaisen tulehduksen sammuttaminen on tärkeää, jotta terveys kohenee ja paino laskee. Lääkettä ei ole, mutta elinvoista ja ruoka-aineista löytyy onneksi monia keinoja ennaltaehkäistä ja hoitaa tulehdustilaa. Mihin […]

    Read more

  • Superjuoma suolistolle

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. 5 dl jääkaapissa yön yli säilytettyä pakuriteetä (kylmää) 1/2 dl kylmäpuristettua aloe vera -mehua 10 g L-glutamiinia Valmista juoma aamulla sekoittamalla raaka-aineet keskenään isossa mukissa tai lasipurkissa. Nauti lasillinen (2,5 dl) 2 x päivässä, parhaassa tapauksessa ensin tyhjälle vatsalle heti heräämisen jälkeen aamulla […]

    Read more

  • Chaga Ice T

    Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. 4 dl jääkaapissa yön yli säilytettyä pakuriteetä (kylmää) Yhden pienen sitruunan tai limen mehu (puristettuna) 1 rkl kookospalmusokeria 1/2 tl raffinoimatonta merisuolaa 3–4 kpl isoja pakurijääpaloja (Kourallinen tuoretta salviaa) Kaada 1 dl teetä jääpalamuotteihin ja pakasta 30 min. Sekoita sillä aikaa limen mehu, […]

    Read more

  • Sivu 75 of 116
Lataa nyt Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja ilmaiseksi! Lataa e-kirja (arvo 35,90 €) ilmaiseksi tästä!