Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Sienet sisältävät eliökuntana lukuisia erittäin voimakkaasti myrkyllisiä yhdisteitä. Tämän vuoksi sienten tunnistamisessa ja keräämisessä on lähtökohtaisesti hyvä olla poikkeuksellisen tarkka. Kääpien kerääminen eroaa maassa kasvavista sienistä kuitenkin merkittävästi juuri sienten turvallisuudessa, koska esimerkiksi Suomen yli 230 kääpälajikkeen joukosta ei käytännössä tunneta myrkyllisiä lajikkeita. […]
-
-
Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista. Vuonna 1950 syntyneellä potilaalla oli ollut ylävatsavaivoja 1990-luvulta lähtien. Nykyoireena oli ylävatsan turvotusta, pistelyä ja röyhtäilyjä. Aikaisemmin ulostetta tuli vain joka toinen päivä. Kun potilas alkoi käyttää erilaisia öljyjä, vatsa toimi lähes päivittäin. Seuraavana päivänä aloitettiin pellavarouhevalmiste. Suoli alkoi tyhjentyä säännöllisesti. Ilman pellavarouhevalmistetta suoli tyhjeni […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Artikkeli on toinen osa artikkelisarjasta. Lue ensimmäinen osa tästä. Ruusujuuri (Rhodiola rosea) sopii mainiosti käytettäväksi yhdessä pakurin kanssa. Ruusujuuri on maksaruohokasvien heimoon (Crassulaceae) kuuluva klassinen adaptogeeni. Vaikka nimi viittaa ruusuun, ei ruusujuuri ole sukua ruusukasveille (Rosaceae). Olen itse käyttänyt adaptogeeneista usein seuraavaa analogia fyysiseen […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Adaptogeenit tunnetaan myös useilla muilla nimillä: ejuvinating herbs, qi tonics, tonic herbs, rasayanas tai restoratives. Suomenkielisessä kirjallisuudessa termi toonikumi on suhteellisen yleisesti adaptogeeneistä käytetty nimitys. Tämän kategorian kasvit normalisoivat elimistön toimintaa ilman haitallisia sivuvaikutuksia. Lukuisat lääkinnälliset sienet, kuten pakuri, lakkakääpä ja kiinanloisikka kuuluvat […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Viimeisen kuuden vuoden aikana olen kartuttanut mittariini lähes 1 000 reissupäivää ja rutkasti tien päällä vietettyjä kilometrejä ympäri Suomea ja maailmaa. En ole kuitenkaan enää vuosiin kokenut kertaakaan oloani puolikuntoiseksi ja ajatus kausiflunssasta tai tukkoisesta olotilasta aamulla on poistunut mieleni arkistoista kokonaan. Aiemmin […]
-
Tämä artikkeli on ote Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan kirjasta. Maailman terveysjärjestä WHO:n vuonna 2010 tekemän lausunnon mukaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua maailmassa todetaan 69 % enemmän syöpiä. British Medical Journalin arvion mukaan syövästä johtuvat kuolemat tulevat lisääntymään tätä menoa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana yli 70 %:lla. Pelkän pakurin, koivuntuhkan tai minkään muun yksittäisen […]
-
Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista. Kaarlo Jaakkolan potilaiden kokemuksia Vuonna 1935 syntyneellä potilaalla oli taustalla ärtyvän suolen oireyhtymä, joka on painottunut ummetukseen. Potilas alkoi käyttää pellavarouhevalmistetta 2 rkl päivässä. Suolisto normalisoitui kahdessa viikossa ja alkoi tyhjentyä normaalisti. Viikon kuluttua pellavarouheen käytön aloittamisesta riitti jo 1 rkl päivässä. Parikymmentä vuotta jatkunut […]
-
Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista. 1 pieni jäävuorisalaatti 1 avomaakurkku (kuorittuna) 1 pieni kesäkurpitsa tai puolet keskikokoisesta 1 avokado pellavansiemeniä muutama tuore mintunlehti kastike: 1 rkl vastapuristettua sitruunamehua ripaus yrttisuolaa 2 rkl oliiviöljyä Leikkaa jäävuorisalaatti haarukoitavan kokoisiksi palasiksi, huuhtele lävikössä/siivilässä ja kuivata salaattikuivurilla tai ravistelemalla lävikköä (näin saat pois salaatin […]
-
Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista. (6 annosta) noin 1 kg (uusia) perunoita 2 rkl öljyä tuoreita yrttejä 100 g fetaa tai fetan tyyppistä juustoa 1⁄2 dl pellavansiemeniä tai pellavarouhetta Pestyäsi tai tarvittaessa kuorittuasi perunat pane ne kulhoon ja valuta päälle öljyä. Voit käyttää kokonaisia pieniä uusia perunoita tai vanhoja perunoita […]
-
Tämä on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Parantava ruoka – Pellavarouhe pokkarista. 5 dl vettä 50 g hiivaa 1 tl merisuolaa 1 rkl hunajaa 1 1/2 dl pellavarouhetta 2 rkl öljyä n. 1 l täysjyväspelt-jauhoja, mieluiten tuoreena kotimyllyllä jauhettuja Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja, pellavarouhe, öljy ja jauhoja sen verran, että saat löysähkön, tasaisen taikinan. […]